София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАДЦЕНКАТА НА МЛЯКОТО Е МИНИМУМ 40-50 НА СТО

ТЪРГОВЦИТЕ ПЕЧЕЛЯТ НАЙ-МНОГО ПО ВЕРИГАТА

9 годиниАгро 11 Боряна Райчева

От суровото прясното мляко, подавано за 40 стотинки не е възможно да се произведе сирене или кашкавал. Става дума за суровина, която може да се предлага само като прясно мляко. Това заяви председателят на млекопреработвателите Димитър Зоров в предаването "Здравей България" излъчено в ефира на Нова телевизия. Млякото, което се използва за производството на млечни продукти започва от цена 50 ст. за литър.

Зоров записа всички разходи на производителя до крайния потребител. Като начало той вписа 5 ст. за транспорт и то възможно най-евтиният. Зоров обясни, че млякото се предлага във ферми или изкупвателни пунктове. Високата транспортна цена се получава, заради това, че прекупвачите първо отиват до изкупвателния пункт, а след това се връщат до млекопреработвателното предприятие. По думите му в България има фирми, занимаващи се с транспорт на мляко, а тяхната цена е 8 ст. за литър. Производствените разходи, включващи варене, охлаждане и пастьоризиране възлизат между 0.17-0.20 лв. на литър.Разходите за доставянето на вече готовото мляко са в размер на 0.7 до 0.10 лв.., добави още той. Опаковката на млякото, в зависимост от материала, от който е изработена варира между 0.20-0.30 лв. Себестойността на произведената бутилка е 1,32 лв. По изчисленията на Зоров, търговците начисляват надценка от 40-50 %, което възлиза на около 0.70 ст.  

Българските млекопроизводители получават два пъти по-малко субсидии от останалите си колеги от Европейския съюз.

Зоров предложи като отличителен знак върху българските продукти да се поставя трибагреник. Той ще гарантира, че произведеният артикул е от 100 % български произход. Според него трябва да се осигури равен старт на всички родни производители и да се намали ДДС-то върху млечните изделия.