София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Законът за личната помощ скара депутатите

Опозицията искаше точката да отпадне от дневния ред
пропускане
9 чПолитика 208 Златина Петкова

Със скандал започнаха дебатите по промените в Закона за личната помощ, внесени от Министерския съвет. С гласовете на мнозинството парламентът не прие предложението на левицата точката да отпадне от дневния ред, което разпали дебата в пленарната зала.

Левият депутат Антон Кутев заяви от трибуната на Народното събрание, че ГЕРБ се опитват да осакатят закона. Той стигна още по-далече, като допълни, че като се определи 168 часа ставка за личните асистенти или по 8 часа само в работни дни, управляващите буквално щели да убият хората в неравностойно положение.

Припомняме, че промяната в закона се налага, тъй като законът предвижда от 2021 г. право на лични асистенти да имат всички хора с трайни увреждания, без ограничение в часовете труд на асистентите. Според данните те са около 640 000 души. Предвидените средствата за лични асистенти догодина са над 214 000 000 лева. От тях ще могат да се възползват около 80 000 деца и хора с увреждания с най тежките степени. Новият момент е добавянето на една категория – хората над 18-годишна възраст с ТЕЛК между 70% и 89%.