София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

160 години от рождението на Зигмунд Фройд

Google почете бащата на психоанализата

8 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Днес се отбелязват 160 години от рождението на една от най-влиятелните фигури в Психологията като дисциплина – Зигмунд Фройд.

Бащата на психоанализата е от еврейски произход, роден през 1856 г. в тогавашната Австрийска империя. Той започва кариерата си като лекар във Виена, където постепенно, заимствайки идеи и опит от различни учени в сферата на психологията, насочва интелектуалните си усилия върху развитието на психоанализата, най-вече чрез идеите за несъзнаваното, сънищата и неврозата.

Възгледите му за човешката природа били новаторски за времето си и през целия живот на учения са предизвиквали отзвук в академичните среди. Фройд е оказал огромно влияние и върху развитието на медицината, социологията, антропологията, литературата и изкуството на ХХ век.

Гугъл отбелязва 160 години от рождението на Зигмунд Фройд с лого на началната страница на търсачката. Тя може да се види в голяма част от Европа, Северна и Южна Америка, Индия, Япония и Индонезия. Автор на изображението е Кевин Лафлин.

Със своята скрита основа айсбергът напомня на несъзнаваното. Фройд е разположен на хоризонта в легнало положение. Това сякаш е точното пространство между лекар и пациент, между читател и текст, между хора и свят, обясняват от Гугъл.

Ние се избираме един друг не случайно. Ние срещаме само тези, които живеят в нашето подсъзнание, твърди Фройд. А тезисите му остават актуални във времето и не спират да вълнуват хората и до днес.