София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Другари, дайте да дадем

България изостава драстично в инвестициите в образованието

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Във вторник в София имаше поредната говорилня на високо ниво. Този път за правата на детето. И на нея президентът, когото по принцип харесвам и смятам, че е много по-приемлив, отколкото Гоце, рече, че „когато инвестираме в децата, ние инвестираме в просперитета на собствените си общества“. По принцип вярно, макар да не харесвам терминологията.

Българинът винаги е харчел много пари за децата, особено за образованието. Давал е много пари, дори когато не е имал собствена държава и точно това го е измъкнало от робството и домодерното битие.

А как е сега, освен красивите думи?

В личен план продължаваме да харчим много пари. Например подготовката на един седмокласник за кандидатстване излиза най-малко 2 000 лева за частни уроци, отделно за помагала, пробни изпити, други харчове.

А как го дава държавата?

Българската държава дава за образование, сиреч инвестира в децата, както се изразява президентът, 3,8 % от БВП и това е най-ниският показател в ЕС след Румъния. В абсолютни стойности харчим около милиард и 600 милиона евро годишно. Същите пари дава и Хърватия примерно, но за двойно по-малко население.

Фактическото изражение на тази „инвестиционна политика“. От около 2 400 училища над 800 нямат физкултурни салони. Плувни басейни имат под 5 % от всички училища. В над 80 % от училищата се учи двусменно, като часовете почват в най-добрия случай от 7.45 сутринта и заради това децата спят в часовете. Буквално. Виждал съм го.

Заради икономии. В цяла България за последните 25 години я са построени 10 нови училища, я не.

Заплатите на учителите са в пъти по-ниски от следващите най-ниски – тези в Румъния. С пъти. Но учебниците са сред най-скъпите, за безплатните става дума. Един „безплатен“ учебник (до 7 клас) обикновено струва към 20 лева. Когато обаче трябва да се купи реално на пазара (от по-големите ученици), той вече не е повече от 10 лева.

Мафията не се свени да краде и от децата. Не е нещо специално, тя краде от болните, от пенсионерите, от всички.

Средно страните от ЕС дават за образование над 5,5 % от БВП. За България казах по-горе. Най-успешните страни като например Дания и Швеция са с над 7 %.

Вижда се как инвестираме.

Другари, дайте да дадем. 

 

Още от Георги Даскалов в Евроком