София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ПРИМИРИЕТО В УКРАЙНА Е ПОСТИГНАТО

От 16 февруари огъня в Украйна се прекратява, а тежкото въоръжение ще бъде изтеглено

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След дългата нощ и продължилите 16 часа преговори в Минск, лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия сключиха примирие, предадоха световните агенции. Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Петро Порошенко и Владимир Путин подписаха документ с мерки, насочени към прилагане на споразуменията от Минск. Споразумението влиза в сила от 16 февруари.
Четиримата лидери са постигнали съгласие по основните точки. Президентът на Русия Владимир Путин потвърди, че прекратяването на огъня влиза в сила на 16 февруари, а тежкото въоръжение ще бъде изтеглено от фронтовата линия.
Франсоа Оланд също потвърди, като добави, че със споразумението в Минск има реален шанс ситуацията да се подобри, но остава много работа за вършене. Оланд и президентът на Украйна Петро Порошенко заявиха, че на сепаратистките лидри е била представена пътна карта за прилагане на мирния план, която те подписали.
Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че Владимир Путин е оказал натиск върху сепаратистите в Източна Украйна, за да се съгласят с примирието.
Порошенко допълни, че освен изтеглянето на артилерията, в рамките на 19 дни трябва да бъдат освободени и всички пленници. Той подчерта, че няма сключено споразумение за автономия на зони нито в Източна Украйна, нито в Киев. И четиримата лидери обаче са поели ангажимент да спазват териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Сред споразумението им се предвиждат и редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските мерки.
Преговорите в Минск бяха приети като последна възможност за спасение на Украйна от страна на европейските лидери. Те започнаха в сряда на закрити врата и продължиха 16 часа. На 14-тия час имаше кратка пауза, след което към лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция се присъедини и специалният представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Хайди Талявини.
Лидерите споделят убеждението, че ако се засили сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия, то това ще допринесе много за разрешаването на кризата. За целта те подкрепят продължаването на тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия в сферата на енергетиката.
Дългоочакваното примирие в конфликтната зона, където над 5 300 души загинаха, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си, вече е факт.