София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ФУТБОЛНОТО ХУЛИГАНСТВО В БЪЛГАРИЯ

ВТОРА ЧАСТ

9 годиниЛюбопитно 4 Телевизия Евроком

ЧАСТ 2


 На 25.11.2006 г. във Варна се играе срещата между Спартак (Варна) и Локомотив (Пловдив). Домакините повеждат в резултата, а "черно-белите" ултраси побесняват и започват да чупят седалки и да ги хвърлая към терена. Хвърлени и са няколко бомби, а след тях привържениците нахлуват на стадиона. Футболистите са принудени да напуснат терена, а двубоят е прекратен за няколко минути.Частната охранителна фирма, наета за мача, не успява да се справи и е извикана полиция. В цялата тази суматоха е ранен журналистът Калоян Златков, който се е опитал да заснеме хулиганските прояви.

 

 

 На 04.03..2007 г. се играе двубоят ЦСКА- Черно море. Фенове на "червените", които пътуват за мача са пребити край село Български извор. Те спират, за да направят почивка, а трима души въоръжени с метални колове ги нападат. В резултат едно от момчетата е със счупена ръка. Привържениците се спасяват, качвайки се в автобуса, но след около 300 метра са обградени от 40 местни момчета, въоръжени по същия начин. Бързата намеса на полицията предотвратява по-сериозни ексцесии.

  На първи април 2007 "Левски" е домакин на "Марек". Мачът протича напълно нормално с изключение на напдението над журналистите от Дарик радио Ивайло Йовчев, Томислав Русев и сина му Мартин. Те са причакани на ъгъла между ул. "Сан Стефано" и "Шипка" и са нападнати от 20-ина запалянковци на ЦСКА. Синът на Томислав Руев е с охлузвания, а бутилка от бира минава на сантиметри от глават на Йовчев. Предаването, което журналистите по това време водят- "Пред банята", е свалено от ефит, заради инцидента.

 Три дни след този инцидент предстои дерби, а от ръководството на ЦСКА излизат с искане за протичане на нормален мач без ексцесии. Това обаче не се случва. Още преди срещата са арестувани 11 души, които са потрошили трамвай, тролейбус и автобус на градския транспорт. Мачът завършва с победа за "Левски", а "червените" фенове са бесни от загубата и се опитват да нахлуят на терена. От сектор "Б" отговарят с бомби и факли. Задържани са още 21 души.

 

"Берое" - "Спартак" (Варна) през 2007 г. ще бъде запомнен със зверския бой между агитките.Охраната изпуска феновете на гостите и те нахлуват на терена, последвани от привърженици на Берое. Общо около сто души се бият в продължение на десетина минути. Районният съд в Стара Загора осъджда по бързата процедура двама фенове на Спартак (Варна). Елин Аргиров (28 години) и Ивайло Димитров (27 години) са осъдени на десет денонощия принудителен престой в ОДП-Стара Загора. Аргиров е осъден заради нахлуване на терена и участие в сбиването и му е забранено да посещава спортни мероприятия в продължение на една година. По-тежко е наказанието на Ивайло Димитров, който е служител в съдебната система. Той няма право да посещава спортни мероприятия две години. Според свидетели на фирмата, която охранява мача - "3S СОТ", Димитров е предизвикал нахлуването на феновете на Спартак на терена и сблъсъците около него и той се сочи за главен подстрекател. 

  Навръх 93-ия си рожден ден "Левски" печели Купата на България с минималното 1:0 срещу "Литекс". Мачът се играе на стадиона на "Берое" в Стара Загора. Привърженик на "сините" хвърля бомба по време на мача, а полицаите се втурват, за да го арестуват. В резултат на това става масово меле между фенове и полицаи продължило около десетина минути, като през цялото това време се чупят седалки, но в крайна сметка органите на реда арестуват бомбаджията.

05.05.2007 г. - Берое - Ботев /Пловдив/ - 2:0. 
След мача група пловдивските фенове отказва да си тръгне от стадиона и започва да хвърля предмети по полицията, която опитва да ги разпръсне. Пострадала е полицайка от конната полиция. Тя е ударена по главата с хвърлен твърд предмет, в резултат на което е получила комоцио. За овладяване на ситуацията ръководителят на охраната разпорежда използването на щитове, палки и сълзотворен газ. 10 минути по-късно агитката е качена по автомобилите. 20-годишен привърженик на "Ботев" е нахапан от изпуснато полицейско куче и това е отключва гнева на пловдивските ултраси. Схватката между органите на реда и ултрасите приключва с ареста на шестима от развилнелите се фенове. Те са съдени по бързата процедура, наложени са им финансови санкции и забрани да посещават футболни срещи за една година .

 

 Футболна война седмица преди вечното 85-о пловдивско дерби. Около 30-ина фенове на двата отбора се бият с метални пръти, боксове и бутилки пред сградата на радио Пловдив за ужас на минувачите. В болница е закаран един от участниците в мелето с пукната глава и загуба на кръв след удар с бутилка. Има съмнение, че сблъсъкът е уговорен предварително по Интернет.

 Седмица по-късно на стадион “Лаута” в Пловдив Локомотив побеждава с 4:0 Ботев. Срещата не минава без инциденти, въпреки засилените мерки за сигурност от страна на полицията. Двете агитки се обсипват с бомбички, камъни и димки по трибуните, след като култовият черно-бял трабант кабриолет от шампионската 2004 г. дефилира преди мача с фен, облечен като огромен смърф. Меле до Военна болница си спретват феновете на двата отбора 45 минути след мача. Полицията бързо е неутрализирала конфликта.

 

31.09.2009 г. - края на решителния за развоя на първенството двубой между Литекс и ЦСКА на стадиона в Ловеч над 500 привърженика на червените нахлуват на терена и заемат позиции пред полицейския кордон и на няколко метра зад вратата на ловчанлии. Двама от тях пробиват кордона и са арестувани на самия терен, а по време на битките извън стадиона след края на срещата към тях се присъединяват още 23. Ръководството на ловешкия клуб се заканва повече да не допусне агитката на ЦСКА на стадиона си.

Очаквайте част 3

Автор: Петю Димитров