София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Алпин официално показа колите си за Формула 1 и WEC

Алпин ще се завърне във водещата категория на WEC – Hypercar с изцяло новия прототип А424, който е изграден спрямо малко по-евтините LMDh правила

3 месецаМоторни 16 Симеон Кисьов

На специална церемония във фабриката на Алпин в Енстоун френският производител официално представи своите коли за сезон 2024 във Формула 1 и Световния шампионат за издръжливост (WEC).

Алпин ще се завърне във водещата категория на WEC – Hypercar с изцяло новия прототип А424, който е изграден спрямо малко по-евтините LMDh правила. Колата ще бъде оцветена в традиционния за Алпин небесно син цвят. Тя ще направи своя състезателен дебют след по-малко от месец в „1812 километра на Катар“.

Пилоти на Алпин в WEC ще бъдат Фердинанд Хабсбург, Шарл Милези и Пол-Луп Шатен, които ще делят автомобила с №35, докато Никола Лапиер, Мик Шумахер и Матьо Ваксивиер ще са в колата с №36. Резервен състезател на Алпин за сезон 2024 ще бъде Жул Гуньон.

След представянето на А424 Алпин показа за първи път и изцяло новия А524, отново в две различни разцветки. За съжаление на феновете и в двата варианта на А524 колата е предимно черна и голяма част от повърхността дори не е покрита с боя. Това, разбира се, е с цел спестяване на всеки възможен грам. В основния си вариант А524 ще бъде със сини ивици, докато алтернативният, който ще бъде използван в определени състезания, е с розово.

Отвъд цветовете А524 е създаден от нулата, като промените стартират от предното крило, преминават през шасито и кокпита и достигат до задното крило. По думите на техническия директор на Алпин Мат Хармон единствената обща част между А524 и А523 е воланът.

Сезон 2023 беше разочароващ за Алпин, след като отборът загуби две места в конструкторския шампионат и се озова в ничия земя. Тимът беше далеч пред екипите в дъното на колоната, но и остана доста зад тези от челото. Той завърши годината на шестото място със 120 точки и два подиума, по едно трето място за Естебан Окон и празнуващият своя 28-ми рожден ден днес Пиер Гасли, постигнати съответно в Монако и Нидерландия.

През тази година двамата французи отново ще си партнира в Алпин. Резервен пилот на тима ще бъде австралиецът Джак Дуън.