София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Верстапен спечели Гран при на Китай

Надпреварата в Шанхай бе доста динамична и включваше две излизания на колата на сигурността

12 дниМоторни 120 Симеон Кисьов

Макс Верстапен не даде никакви шансове на конкурентите си и спечели безпроблемно Гран при на Китай на пистата в Шанхай при завръщането на състезанието в календара на Формула 1 за пръв път след 5-годишно отсъствие. Втори остана пилотът на Макларън Ландо Норис, докато Серхио Перес с Ред Бул остана трети, като по този начин се качи на почетната стълбичка. Надпреварата в Шанхай бе доста динамична и включваше две излизания на колата на сигурността.

В топ 5 влязоха и двамата пилоти на Ферари, като Шарл Льоклер бе 4-ти, а Карлос Сайнс се нареди веднага след своя съотборник в Скудерията. Джордж Ръсел завърши на 6-то място, докато неговият съотборник в Мерцедес Люис Хамилтън остана 9-ти. Фернандо Алонсо направи страхотно впечатление на пистата в Шанхай, като направи най-бързата обиколка в състезанието, но все пак завърши на 7-ма позиция.

Местният любимец Гуаню Жоу завърши на 14-та позиция, като бе посрещнат от феновете в Китай като победител.

Как премина състезанието:

Макс Верстапен започна силно от самото начало, като успя да затвори Серхио Перес още на старта, а мексиканецът загуби позиция от Фернандо Алонсо, който направи добър старт.

В 4-ата обиколка Верстапен напредна пред основната група, докато Перес изпревари Алонсо. През същото време пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън направи няколко изпреварвания и напредна в подреждането.

В 7-ата обиколка Ландо Норис използва ДРС системата и успя да изпревари Фернандо Алонсо, за да заема 3-та позиция.

Доста пилоти минаха през боксовете в 16-ата обиколка, но Ландо Норис и Шарл Льоклер останаха на пистата и заеха първите две места. С нови гуми обаче Макс Верстапен нямаше никакви проблеми да се справи с пилота на Ферари.

Валтери Ботас спря в зоната за сигурност на завой №11 с повреда в двигателя и напусна състезанието в 20-ата обиколка.

В 22-рата обиколка се наложи да бъде включена виртуална кола на сигурността заради спрелия Ботас състезанието бе неутрализирано с виртуална кола на сигурността.

Наложи да влезе кола за сигурност в 23-ата обиколка заради затрудненията на маршалите да отстранят болида на Ботас състезателният директор нямаше друг избор, освен да изкара реалната кола на сигурността, която бе на пистата до 26-ата обиколка.

Отличен рестарт направи Макс Верстапен, който запази първото си място пред Норис и Льоклер. Докато по-назад имаше контакт между болидите на Ланс Строл и Даниел Рикардо. Имаше и контакт в средата на колоната между Юки Цунода и Кевин Магнусен, след който Цунода отпадна, а Магнусен трябваше да влезе в бокса за поправки, което наложи ново влизане на колата за сигурност.

В 35-ата обиколка Даниел Рикардо напусна състезанието, след като той загуби позиция от Алекс Албън и получи инструкции да се прибере в бокса и да преустанови участието си в състезанието.

Перес си върна позицията в топ 3, след като изпревари Льоклер в 39-ата обиколка.

В следващите обиколки Фернандо Алонсо успя да се изкачи до 7-ото място, след като се бе свлякъл заради влизане в бокса за смяна на меките гуми със средно меки.

До края на 56-те обиколки нямаше промени в челото на подреждането.