София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Астън Мартин показа новата си кола за сезон 2024

Колата представлява еволюция на миналогодишния модел, който позволи на базирания в Силвърстоун екип да завърши на петото място в конструкторския шампионат

3 месецаМоторни 22 Симеон Кисьов

Отборът на Астън Мартин официално представи своя нов автомобил – AMR24, с който Фернандо Алонсо и Ланс Строл ще се състезават в хода на сезон 2024 във Формула 1.

Колата представлява еволюция на миналогодишния модел, който позволи на базирания в Силвърстоун екип да завърши на петото място в конструкторския шампионат. По пътя към тази пета позиция Астън Мартин завоюва общо осем подиума, всички те дело на Алонсо.


Повечето от тези призови класирания обаче дойдоха в първата половина на сезона, когато AMR23 често беше вторият ней-бърз болид след RB19 на Ред Бул. В хода на кампанията обаче Астън Мартин обърка посоката на развитие, което позволи на Мерцедес, Ферари и Макларън да изпреварят британския отбор.

Тези неточности в развитието, които костваха на Астън Мартин през миналата година, са били идентифицирани през зимата и коригирани при разработката на AMR24. Най-голямата промяна, която се забелязва отстрани, е в областта на носа и предното крило. Там промените насочват по-голяма част от въздушния поток към външната част на колата, което подобрява цялостния ѝ баланс. Друга промяна е преминаването към пушрод окачване, което се налага заради частите, които Астън Мартин купува от Мерцедес.

Направихме промени по цялата кола. Тя е различна в много параметри. Повечето части са нови, но като цяло е голяма еволюция на миналогодишната кола. Реално надградихме над крайната версия на AMR23.

Най-очевидните промени са по предното крило и носа. Като цяло аеродинамичните панели са различни. Но има много промени под капака, които се надявам няма да видите. Разбира се ние ще се опитаме да ги запазим в тайна“, каза техническият директор на Астън Мартин Дан Фалоус при представянето на AMR24.

Още днес AMR24 ще излезе за първи път на пистата. Това ще се случи по време на шейкдауна, който Астън Мартин ще проведе на „Силвърстоун“, използвайки един от разрешените си филмови дни. Според правила всеки тим има два такива дни на година, а във всеки един от тях може да навърта най-много 200 километра.


След шейкдауна AMR24 ще бъде транспортирана до Бахрейн, където следващата седмица ще се проведе предсезонният тест. Сезон 2024 ще стартира с Гран При на Бахрейн след две седмици.