София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бенфика бе бледа сянка на себе си в Марсилия и след дузпи приключи с ЛЕ

Така се стигна до продължения и дузпи

13 дниФутбол 127 Симеон Кисьов

Олимпик Марсилия се превърна в последния полуфиналист в Лига Европа, след като отстрани Бенфика след изпълнение на дузпи. В редовното време мачът завърши при резултат 1:0 в полза на домакините, които изоставаха с 1:2 след първия двубой в Португалия. Така се стигна до продължения и дузпи.

В 8-ата минута Марсилия беше много близо до гола. Илман Ндиайе получи в дъгата на наказателното поле, нагласи си топката и стреля много опасно. Вратарят на гостите Анатолий Трубин плонжира и изби встрани.

Четвърт час след началото Марсилия получи свободен удар в близост до наказателното поле. Шансел Мбемба се измъкна от защитниците и засече с глава центрирането, но в аут. В ответната атака Жордан Верету получи в наказателното поле. Неговият удар от движение не беше точен.

В средата на първата част Пиер-Емерик Обамеянг напредна с топка в крака и пробва късмета си от средна дистанция – над напречната греда. Определено Марсилия беше по-добрият отбор в началните минути на мача и търсеше начин да навакса изоставането си от първия мач.

В 44-тата минута Обамеянг опита да вземе нещата в свои ръце, като проби в наказателното поле и завърши с левия крак – в аут, покрай десния страничен стълб.

Малко след подновяването на играта домакините поискаха дузпа за игра с ръка в наказателното поле от страна на защитник на Бенфика. Главният съдия Феликс Цвайер подмина ситуацията, а ВАР не видя очевидна негова грешка.

Десетина минути по-късно топката беше нагласена на крака на Джофри Кондогбия, чийто удар от дъгата беше безкрайно разочароващ.

Час игра след началото Трубин трябваше да прави ново спасяване. Току-що появилият се на терена Луис Енрик изпробва рефлекса му. Стражът съумя да избие встрани.

В 66-ата минута Трубин беше на път да сбърка фатално. Той улови топката при центриране, но я изпусна след сблъсък със съотборника си Антонио Силва. Верету получи шанс да стреля и го направи, но стражът поправи грешката си и успя да парира удара.

Натискът на Марсилия започна да се усилва. Верету получи в наказателното поле и продължи към Кондогбия, който стреля по земя. Трубин направи феноменално спасяване и спаси португалците.

Към 75-ата минута Пау Лопес отговориха с брилянтна изява. Той остави „фокейците“ в мача с двойно спасяване. Първо отрази удара на Жоао Марио, а после се справи и с добавката на Анхел ди Мария.

В 79-ата минута Олимпик Марсилия най-сетне вкара. Обамеянг получи на левия фланг, залъга противник и качи топката на главата на Фарис Мумбаня. От близко разстояние той преодоля Трубин за 1:0 и изравняване на общия резултат 2:2.

До края на редовното време нито един от двата отбора не предприе излишни рискове. Съответно резултатът се запази непроменен и мачът влезе в продължения.

В 98-ата минута Ди Мария беше оставен непокрит на далечната греда. Именно към аржентинеца беше отправено центрирането. Той отигра с глава. Пау Лопес обаче беше на мястото си и изби в корнер.

Три по-късно Обамеянг изскочи от дълбочина. Нападателят овладя и опита да прехвърли технично Трубин, но прати топката в аут.

В 108-ата минута Артур Кабрал щурмува наказателното поле на Марсилия. Бързият футболист беше добре затворен. Все пак успя да стреля от малък ъгъл. Лопес обаче се намеси подобаващо.

Физическите сили започнаха да напускат футболистите и на двата отбора. Най-логичното се случи - стигна се до изпълнение на дузпи, с които да бъде определен четвъртия полуфиналист в Лига Европа.