София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Берое разби 10 от Етър по пътя към спасението

Себастиан Вия блесна с нови два гола, Хавиер Силго с дебютен такъв за заралии

21 дниФутбол 13 Симеон Кисьов

Берое разби изпадналия Етър с 3:0 в мач от 31-ия кръг на efbet Лига и първи от плейофите за двата отбора, правейки решителна крачка към оцеляването си в елита. Себастиан Вия (31, 39) блесна с нови два гола за успеха на домакините, а дебютно попадение за тях вкара Хавиер Силго (90). 16-годишният Станислав Йовков направи своя официален дебют за заралии. Гостите завършиха мача в намален състав след изгонването на Горка Ларучея в 49-ата минута с втори жълт и червен картон.

Домакините имаха инициативата от самото начало и след пропуски на Енцо Еспиноса, Себастиан Вия и Джани Политано най-накрая успяха да поведат в 31-ата минута. Тогава Себастиан Вия пое и напредна с топка в крака, след което от сериозна дистанция шутира по земя, за да вкара феноменален гол за 1:0.

В 35-ата минута Уерик Каетано получи шанс да изпълни пряк свободен удар. Той шутира добре, а топката бе насочена към горния ляв ъгъл на противниковата врата, но срещна напречната греда и излезе в аут. Четири минути след това Себастиан Вия бе изведен в наказателното поле и се справи с лекота с Горка Ларучея, след което преодоля вратаря на "болярите" за 2:0. В края на полувремето Вини Трибуле се размина с топката при пас отляво, а тя стигна до Уерик, който отблизо шутира. Той не успя да прати топката в мрежата, тъй като Секулич се намеси чудесно.

Четири минути след почивката Етър остана с човек по-малко на терена. Горка Ларучеа беше изгонен с втори жълт и червен картон, след като извърши нарушение. Защитникът си изкара първото официално предупреждение още в деветата минута.

Викторио Вълков допусна груба грешка в 73-ата минута, подарявайки топката на Иван Василев, който се опита да изненада Ачинели с далечен удар, но вратарят на Берое се намеси и улови топката. Седем минути по-късно Себастиан Вия центрира от фал в наказателното поле на Етър, където Хуан Пабло Саломони стреля с глава, но слабо и право в ръцете на Секулич.

В 90-ата минута домакините се впуснаха в контраатака - Енцо Еспиноса изведе Хавиер Силго, който прати топката покрай Кристиян Секулич и вкара дебютното си попадение за Берое, оформяйки крайното 3:0. Станислав Йовков направи своя дебют за Берое, след като в добавеното време на мача влезе на мястото на Викторио Вълков.

След успеха си Берое е единадесети в класирането с 36 точки и е все по-близо до своето оцеляване, докато Етър вече изпадна и остава последен с 14 точки.