София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Украинските дронове изведоха от строя 14% от руските рафинерии

Повишени са и вътрешните цени на горивата

19 дниОбщество 17 Кристияна Стефанова

Украинските атаки с дронове са извели от строя 14% от руските нефтопреработвателни мощности. „Украинските атаки с дронове срещу руската енергийна инфраструктура по-рано тази година извадиха от строя 14% от капацитета за рафиниране на петрол в страната и повишиха вътрешните цени на горивата, но имаха минимално въздействие върху производството на електроенергия“, съобщи агенция „Блумбърг“, цитирайки разузнавателната агенция на Пентагона.

Според изчисленията на изданието загубата на част от мощностите е довела до повишаване на цените на вътрешните горива с 20%-30% до средата на март. За да задоволи нуждите на вътрешния пазар, Руската федерация беше принудена да спре износа. „За да смекчи въздействието на тези удари, Русия забрани износа на бензин за шест месеца, считано от март, започна да внася петролни продукти от Беларус, които беше планирала да внася от Казахстан, и пренасочи превоза на петролни продукти към руските железници от други видове транспорт“, се казва в доклада на Министерството на отбраната на САЩ. Въпреки че атаките все още продължават, анализът обхваща само двумесечен период: от първото нападение срещу завода на Новатек в Уст-Луга на 21 януари до нападението на 24 март срещу електроцентралата в Новочеркаск.

Посочва се, че действията на Украйна „доведоха до незначителни прекъсвания в електроснабдяването на руските военни и цивилно население“, тъй като „Русия разполага с мощен генераторен капацитет – третият по големина в света – и висока степен на излишък в своята мрежа“.

Разузнаването също така отбеляза влиянието на Украйна върху руските военноморски операции. Заради атаките на украинските въоръжени сили руският Черноморски флот започна да избягва украинското крайбрежие и предислоцира някои кораби от основната си база в окупирания Севастопол в Крим.

Изданието „Форийн афеърс“ смята, че Украйна трябва да продължи атаките срещу руските рафинерии, защото това вреди на агресора, но не влияе негативно на световния петролен пазар. Изданието отбелязва, че Украйна е съсредоточила атаките си конкретно върху петролни рафинерии, а не върху нефтени полета или инфраструктура за износ на суров петрол. /БГНЕС