София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Франческо Баная спечели Гран При на Италия

Световният шампион, който заради наказание стартира пети, изкова победата си в първите два завоя на надпреварата

24 дниМоторни 11 Симеон Кисьов

Франческо Баная спечели третата си поредна победа в домашната си Гран При на Италия в MotoGP, след като триумфира в едно доста скучно състезание на „Муджело“.

Световният шампион, който заради наказание стартира пети, изкова победата си в първите два завоя на надпреварата. Той остана от външната страна в спирането за „Сан Донато“, но с много по-висока скорост задмина Марк Маркес и Енеа Бастианини, за да излезе на второто място.

След това той атакува и Хорхе Мартин във втората крива, за да излезе начело. След това, до финала на дистанцията от 23 обиколки, разликата между двамата варираше в границите на 0.4-0.7 секунди, но така и не се стигне до атака от страна на Мартинатора.

Пилотът на Прамак Дукати обаче дори не успя да се пребори за второто място, след като загуби скорост в самия край и бе изпреварен от Енеа Бастианини в последния завой на надпреварата. Звяра бе четвърти в началото на предпоследния тур, но отново показа отличното си темпо в заключителните километри и изпревари последователно Марк Маркес и Мартин, за да оформи двойния триумф на Дукати на „Муджело“.

За Мартинатора остана третата позиция, а Маркес се класира четвърти. Педро Акоста завърши на четвъртата позиция преди Франко Морбидели, Фабио Ди Джанантонио, Маверик Винялес, Алекс Маркес и Брад Биндър, които оформиха топ 10. Точки от Гран При на Италия взеха още Алейш Еспаргаро, Раул Фернандес, Марко Бедзеки, Мигел Оливейра и Алекс Ринс.

Старт на състезанието - Отличен старт за Мартин, който запази първото място в първия завой, но във втория бе изпреварен от Баная, който направи уникален старт, за да се изкачи от петото на второто място още в спирането за "Сан Донато".

1/23 - В края на първия тур Баная водеше с 0.3 пред Мартин, Бастианини, Марк Маркес и Акоста.

2/23 - Мартин с грешка в "Сан Донато", която за малко не коства позиция на испанеца от Бастианини, но той остана на втората позиция, губейки само десета от Баная.

3/23 - Късна атака за Маркес срещу Бастианини в "Сан Донато", но пилотът на Грезини отвори твърде много кривата, което позволи на Звяра да си върне третата позиция. От тази атака не Маркес за малко да се възползва и Акоста, който пробва да излезе на четвъртото място във втория завой, но остана зад Маркес.

Акоста отвори много "Бучине" и загуби дистанция от Маркес, което даде шанс на Морбидели да атакува на старт-финалната права, но до маневра в "Сан Донато" не се стигна.

4/23 - Синкав дим излезе от мотора на Маркес на ускорението от "Бучине", но испанецът запази високото си темпо на четвъртото място.

6/23 - Баная с опит да се откъсне в челото, но авансът му пред Мартин беше едва 0.6 секунди.

8/23 - Бастианини започна да притиска Мартин в спора за второто място, като разликата между двамата бе само десета. На две зад тях се движеше и Маркес.

12/23 - В средата на дистанцията Баная продължаваше да води с 0.6 пред Мартин, който на свой ред имаше сходен аванс пред Бастианини, а на 0.3 зад Звяра бе и Маркес.

16/23 - Най-накрая изпреварване в състезанието днес, дело на Ди Джанантонио, който се изкачи на осмото място, изпреварвайки Алекс Маркес.

18/23 - След проявеното дълго търпение Марк Маркес най-после се справи с Бастианини и се изкачи на третото място след перфектна атака в спирането за "Сан Донато".

19/23 - В челото дистанцията между Баная и Мартин продължаваше да варира в рамките на 0.4-0.7 секунди, но така и нямаше по-стойностна атака от страна на Мартинатора. Двамата бяха на малко повече от секунда пред Маркес.

21/23 - Бастианини се подаде от вътрешната страна на Маркес в спирането за "Сан Донато", но се отказа да атакува и остана на четвъртото място.

22/23 - Бастианини с много агресивна, но и в рамките на разумното, атака срещу Маркес в "Скарперия", която върна на Звяра третата позиция.

Край на състезанието - Пеко Баная с трета поредна победа у дома, Бастианини донесе двойна победа на Дукати с изпреварване срещу Мартин в последния завой на състезанието.