София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Фрапантен пропуск в 95-ата минута лиши Грузия от историческа победа

Вратарят Гиорги Мамардашвили с впечатляващ мач срещу Чехия

6 дниФутбол 24 Симеон Кисьов

Дебютантът на европейски първенства Грузия завърши 1:1 с Чехия на "Фолкспаркщадион" в Хамбург в oспорван мач от група "F" на шампионата в Германия. Жорж Микаутадзе даде преднина на тима на Вили Саньол след точно изпълнена дузпа в добавеното време на първото полувреме. Чехите успяха да изравнят в 59-ата минута чрез попадение на голмайстора на Леверкузен Патрик Шик.

23-годишният вратар Гиоргий Мамардашвили изигра много силен мач и спаси редица положения, отчайвайки чехите, които имаха цели 12 точни удара. Трите точки дори можеха да бъдат за футболистите на Вили Саньол, което щеше да бъде историческа първа победа на еврофинали за Грузия. В 95-ата минута обаче Саба Лобжадинзе направи фрапантен пропуск пред Индриж Станек, стреляйки над напречната греда, и срещата приключи 1:1.

След спечелената точка Чехия продължава да бъде на третото място в групата, докато Грузия, който също има една точка в актива си, е последен заради по-лошата си голова разлика. Tурция и Португалия имат по 3 точки преди мача помежду си, който стартира в 19:00 часа.

Чехия започна изключително активно двубоя. В 3-ата минута Владимир Цоуфал центрира на втора греда след изпълнение на дълъг тъч, където Адам Хложек стреля, но Гиорги Мамардашвили се намеси. Последва добавка удар със задна ножица на Ладислав Крейчи, след което бранител на Грузия блокира. Дойде ред и на Патрик Шик да стреля от близко разстояние, но отново Мамардашвили бе на висота.

След центрирането от корнер, което последва, Патрик Шик стреля с глава в 4-ата минута, но отново Гиорги Мамардашвили парира.

Патрик Шик излезе на стрелкова позиция в 8-ата минута в наказателното поле на Грузия и стреля, но Гурам Кашия се хвърли на шпагат и блокира изстрела на нападателя.

В 23-ата минута чехите си помислиха, че са открили резултата. Владимир Цоуфал хвърли дълъг тъч в наказателното поле. Топката попадна в Адам Хложек. Нападателят отправи удар, стражът на Грузия спаси, но кълбото отново попадна в играча на Байер Леверкузен. Той прати топката в мрежата, но след намесата на ВАР попадението бе отменено заради игра с ръка на Хложек.

Пет минути след това отборът на Иван Хашек отново застраши вратата на Мамардашвили, след удар от страна на Вацлав Черни, но вратарят на Валенсия показа класата си, за да запази паритета.

След разбъркване в наказателното поле на Чехия в 45-ата минута, топката достигна до Гурам Кашия, който елиминира двама бранители и шутира от чиста позиция, но Индриж Станек се намеси по впечатляващ начин. ВАР-арбитърът Марко Фриц повика Даниел Зиберт да прегледа ситуацията, а главният съдия взе решение да отсъди дузпа заради игра с ръка на Робин Хранач в собственото му наказателно поле. В четвъртата минута от добавеното време на мача Жорж Микаутадзе се нае с изпълнението на 11-метровия наказателен удар, стреля в горния ляв ъгъл на вратата и реализира, за да изведе Грузия напред в резултата.

Минута по-късно Патрик Шик излезе на чиста позиция, но Гиорги Мамардашвили направи своето спасяване номер 8 в края на първото полувреме, което бе последното действие за мача.

Първото чисто положение за второто полувреме се откри пред Грузия в 57-ата минута, когато Хвича Кварацхелия даде началото на бърза контраатака, като сви в последния момент топката за Анзор Меквабишвили, който обаче стреля покрай чешката врата.

Чехия успя да възстанови равенството в 59-ата минута, когато след центриране от корнер от страна на Владимир Цоуфал, Онждрей Лингър стреля с глава и изпрати топката в десния страничен стълб на грузинската врата. Патрик Шик обаче бе на точното място в правилния момент, за да чукне топката във вратата, с което и да възстанови паритета в двубоя.

В 62-ата минута след центриране от корнер от страна на Владимир Цоуфал, Ладислав Крейчи засече с глава, но не успя да намери очертанията на противниковата врата.

Давид Юрашек напредна по дясното крило и центрира на първа греда, където Моймир Хитил отправи удар с глава, който обаче премина покрай левия страничен стълб на грузинската врата в 77-ата минута.

Натискът на Чехия продължи в следващите минути. Онждрей Линдър отправи опасен удар в долния ляв ъгъл на вратата, но Мамардашвили успя да отрази. След изпълнението на последвалия корнер, последва разбъркване и нов удар на Линдър, но отново стражът на Грузия бе на висота.

Гиорги Чакветадзе даде началото на контраатака трима срещу един в шестата минута на добавеното време. Той комбинира в последния момент Саба Лобжадинзе, който обаче стреля над напречната греда.