София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Германия срази Дания след страшна буря за място на 1/4-финалите

ВАР не зачете три попадения - две за Бундестима и едно за "червения динамит"

3 дниФутбол 115 Симеон Кисьов

Германия срази Дания с 2:0 на "Сигнал Идуна Парк" след разразила се гръмотевична буря и прекъсване за около 25 минути в Дортмунд, за да се класира на 1/4-финалите на домашното Евро 2024. Кай Хавертц (53-дузпа) и Джамал Мусиала (68) вкараха головете, а Бундестима очаква победителя от еди от фаворитите Испания и сензацията Грузия. Други три попадения не бяха зачетени след намесата на ВАР - първото заради нарушение на Кимих, а другите две заради засади - по едно за двата тима.

Домакините започнаха вихрено мача и можеха да поведат още в 4-ата минута. Нико Шлотербек прати топката в мрежата след центриране от корнер, но попадението не бе зачетено заради нарушение в атака на Йошуа Кимих, който две минути след това отправи мощен шут от далечна дистанция и принуди Каспер Шмайхел да прави важно спасяване. При последвалия корнер дойдоха нови проблеми за Шмайхел след нов изстрел с глава на Шлотербек, но стражът отново спаси. В 10-ата минута Кай Хавертц получи топка зад защитата и реши да шутира от воле, но Шмайхел се изяви с ново спасяване. След това при корнера Роберт Андрих стреля с глава и отново стражът на датчаните бе на правилното място, за да улови.

Лека полека Дания укроти ентусиазма на Бундестима и в 24-ата минута стигна и до първата си голова възможност в мача. Кристиан Ериксен намери Йоаким Меле в наказателното поле, а той шутира от движение над вратата.

Страхотна гръмотевична буря се изви над Дортмунд и Майкъл Оливър и в 35-ата минута даде знак за временно спиране на играта. Малко по-късно двата отбора дори се прибраха в съблекалните и след около 25 минути пауза подновиха играта, а Германия отново започна по-добре и в 37-ата минута Кай Хавертц се озова на добра позиция и стреля с глава, но отново Шмайхел парира удара. Дания също имаше чудесен шанс в 41-вата минута, когато Расмус Хойлунд открадна топката в близост до вратата и моментално стреля, но встрани. Четири минути след това Томас Дилейни изведе Расмус Хойлунд, който обаче не успя да преодолее Мануел Нойер, който излезе добре и блокира удара му.

Четири минути след почивката "червеният динамит" отбеляза чрез Йоаким Андерсен, но и този гол бе отменен след намесата на ВАР заради засада в хода на атаката. Секунди след това същият Андерсен игра с ръка в наказателното си поле след центриране на Раум. Ситуацията бе прегледана от видеоасистентите и Майкъл Оливър посочи бялата точка, а в 53-ата минута Кай Хавертц реализира дузпата за 1:0. Шест минути след това Хавертц можеше да удвои преднината, след като изскочи зад защитата на съперника и елегатно копна топката над Шмайхел, но не уцели вратата.

Дания търсеше начин да застраши Нойер и това се случи в 66-ата минута, когато Расмус Хойлунд се освободи в пеналта и стреля, но вратарят на домакините направи отлично спасяване. Две минути по-късно Нико Шлотербек с прекрасен дълъг пас изведе Джамал Мусиала на скорост, той надбяга пазача си и останал очи в очи с Шмайхел го преодоля технично за 2:0. В следващите минути Германия се върна по-назад, докато Дания тръгна в атака, за да се опита да навакса част от пасива си. В 83-ата минута Флориан Виртц изведе Никлас Фюлкруг сам срещу вратаря, но ударът на тарана бе спасен с крак от Шмайхел, а и бе отсъдена засада.

Бундестима осъществи добра атака в първата минута от долавеното време, при която Флориан Вирц овладя едно дълго подаване, нахлу в наказателното поле, притискан от защитник, преодоля Шмайхел и вкара гол. Попадението обаче не бе зачетено заради засада. Три минути след това Виртц изведе Хаверц вдясно от вратата на Шмайхел, който направи страхотно спасяване с крак.

До края нямаше други попадения и Германия се класира за 1/4-финалите, където очаква Испания или Грузия.