София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гришо не успя срещу безгрешния Синер на финала в Маями

Световният №3 размаза българина за 1 час и 14 минути игра

29 дниТенис 31 Симеон Кисьов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да се противопостави на италианеца Яник Синер и загуби с 3:6, 1:6 за 1 час и 14 минути игра финала на турнира "Мастърс 1000" в Маями.

След равностойно начало и пропуснат шанс за пробив от българина това стори италианецът в петия гейм, а след това без проблеми

Българинът отстрани по пътя към финала трима представители от топ 10 в света - Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев, а след този двубой ще се завърне сред най-добрите десет шест години по-късно.

Шампионът от Australian open Яник Синер елиминира Андреа Вавасори, Талон Грикспоор, Кристофър О’Конъл, Томаш Махац и Даниил Медведев, за да стигне до третия си финал в Маями след два загубени до момента. От началото на сезона италианецът е допуснал само едно поражение - срещу Алкарас в Индиън Уелс.

Синер води в общия баланс срещу Григор Димитров с 2:1 победи. Италианецът спечели последните две срещи, като първо през 2023 година се наложи с 6:3, 6:4 именно в Маями, а после преодоля Григор и в Пекин с 6:4, 3:6, 6:2. Българинът победи Синер през 2020 година с 4:6, 6:4, 6:4 на Мастърса в Рим.

Ако успее да спечели трофея в Маями, това ще е втори Мастърс в колекцията му след този в Синсинати през 2017 година. През миналия сезон Григор игра финал и на Мастърса в Париж, но загуби от Новак Джокович.

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров стартира отлично срещата, започвайки първия сет с гейм на нула на свой сервис. Синер отвърна с убедителен сервис-гейм, в който даде само точка на българина. Гришо обаче взе и второто си подаване на нула, за да поведе с 2:1 гейма. Четвъртият гейм на сервис на италианеца се оказа най-оспорван от началото, като българинът дори пропусна възможност за пробив и в крайна сметка световният №3 изравни за 2:2. В следващия гейм италианецът на свой ред имаше два шанса да вземе подаването на Димитров и при втория успя за 3:2 в своя полза, а след това затвърди пробива със стабилен сервис за 4:2. След това Гришо отрази две нови точки за пробив на Синер и след доста продължителен гейм успя да намали изоставането си на 3:4. Българинът стигне до 30:30 при подаването на италианеца, но не съумя да запише пробив и Синер поведе с 5:3. На сервис на Гришо световният №2 поведе с 40:15 и имаше два сетбола. Димитров спаси първия с ас, но не успя с втория и Синер спечели тази част с 6:3 гейма.

ВТОРИ СЕТ

И втората част започна с убедителни сервис-геймове за двамата. Първо това направи Яник Синер, който даде точка на българина, след това Гришо изравни за 1:1 с гейм на нула. Италианецът също записа чист гейм на свое подаване за 2:1. Последва изключително оспорван гейм на сервис на българина и световният №3 се възползва при новата удала му се възможност за пробив, за да дръпна с 3:1. След това Синер затвърди пробива лесно на свое подаване за 4:1. Григор Димитров сякаш рухна психически и на свой сервис отново даде възможност на италианеца за нов пробив, а той веднага го реализира и дръпна с 5:1.