София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Лудогорец срази ЦСКА за 13-а поредна титла

Двата тима завършиха в намалени състави след меле и червени картони при последния гол

12 дниФутбол 227 Симеон Кисьов

Лудогорец срази ЦСКА с 3:1 в голямото дерби на кръга от първата шестица в efbet Лига и узакони спечелването на 13-ата си поредна шампионска титла. Квадво Дуа (2) разно изведе домакините напред, а Феранандо Каранга (34) прехвърли вратаря Падт за 1:1. След почивката Антон Недялков (48) вкара фантастичен гол от малък ъгъл, а Квадво Дуа (57-дузпа) с второто си попадение оформи крайния резултат, но след него настана истинско меле на терена и червени картони получиха Каранга и Текпетей. Така двата тима завършиха мача в намалени състави.

“Армейците” имаха доста кадрови проблеми, като не можаха да разчитат на Джонатан Линдсет, Сейни Санянг, Улаус Скаршем и Юрген Матей. Така още преди да изминат пълни две минути игра Бърнард Текпетей бе изведен по десния фланг, след което пусна топката към Квадво Дуа в наказателното. Нападателят се завъртя и да изпрати топката в мрежата на гостите за 1:0.

"Армейците" пробваха да отвърнат в петата минута, но ударът на Тобиас Хайнц с десния крак бе блокиран от Антон Недялков. Пет минути по-късно Сон от домакините получи извеждащ пас отдясно и напредна с топката, впоследствие пък върна назад към свободния Текпетей в пеналтерията и ганаецът шутира встрани от целта.

В 15-ата минута ЦСКА създаде нещо по-опасно, след като Матиас Фаетон се справи със Сон и навлезе в наказателното на разградчани. След това той завърши с десния крак, но в средата на вратата и Падт успя да спаси.

Лудогорец бе близо до втория гол в 25-ата минута. Сон изведе Квадво Дуа, който от трудна позиция успя да прати топката покрай тръгналия напред Густаво Бусато. Все пак кълбото мина успоредно на голлинията, а Рик Джонатан не успя да стигне до него, за да го добави в опразнената врата.

В 32-ата минута Браян Кордоба получи червен картон за нарушение срещу Рик Джонатан. Играчът на ЦСКА като че ли удари противника си в лицето. Контактът обаче беше прекалено лек и ВАР се намеси, а Волен Чинков промени решението си и даде жълт картон на Кордоба. Две минути след това Амос Юга пусна извеждащ пас към Фернандо Каранга, който настигна топката и успя да прехвърли излезлия напред Падт за 1:1. До края на първата част пропуски от домакините направиха Пьотровски и Рик Джонатан.

Не бяха и изминали три минути след почивката, когато Диниш Алмейда намери Рик Джонатан в наказателното поле, а бразилецът подаде с пета към Антон Недялков, който с фантастичен удар от малък ъгъл вкара 2:1.

В 54-ата минута Текпетей пусна остро подаване в наказателното, а Квадво Дуа отклони майсторски топката с пета. Густаво Бусато показа бърз рефлекс, спасявайки удара. Последва корнер, при който топката срещна ръката на Фернандо Каранга, който се опита да надиграе Квадво Дуа във въздуха. Това накара ВАР да се намеси и да преразгледа ситуацията - дузпа за Лудогорец. Квадво Дуа се нагърби с изпълнението на дузпата и прати топката в мрежата на гостите за 3:1. Нападателят на Лудогореци изрази радостта си в наказателното на ЦСКА, което не се хареса на "червените". Бурно реагира Амос Юга и други, като се стигна до сериозно напрежение и сблъсъци на "Хювефарма Арена". В мелето активен беше и Фернандо Каранга, който впоследствие беше изгонен, а Волен Чинков показа червен картон и на Бърнард Текпетей.

В 65-ата минута Амос Юга опита да затрудни Серджио Падт с шут от дистанция, но изпълнението му прелетя високо над напречната греда. След още четвърт час игра домакините допуснаха грешка, а Матиас Фаетон се озова с топката в наказателното на разградчани. Играчът на ЦСКА стреля, но Серджио Падт спаси. В добавеното време Сон тръгна на индивидуален пробив, който завърши с шут от границата на наказателното поле. Неговият удар с левия крак обаче мина над вратата на Бусато.

След успеха си Лудогорец е недостижим на върха със 79 точки. ЦСКА остава на втората позиция с 66 точки и една повече от Черно море, който посреща Левски в неделя вечер.