София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Млад вратар засенчи майстор на дузпите в балканско дерби, завършило с гръцки триумф в Истанбул

До края на продълженията голове не паднаха и така мачът трябваше да се реши с дузпи

13 дниФутбол 144 Симеон Кисьов

Олимпиакос се класира за пръв път в своята история за полуфинал в европейски клубен турнир, след като елиминира Фенербахче след изпълнение на дузпи в четвъртфинален мач от Лигата на конференциите.

Редовното време и продълженията на двубоя в Истанбул завършиха при резултат 1:0 за „фенерите“, като така общият резултат от двата мача стана 3:3. При дузпите под светлината на прожекторите излязоха двамата вратари.

Доминик Ливакович показа класата си и спаси два удара от бялата точка, но вечерта бе на младия Константинос Цолакис, който спаси 3 от дузпите на турския тим и по този начин подсигури класирането на гръцкия тим за полуфиналите, където Олимпиакос ще играе срещу Астън Вила, който отстрани Лил също след изпълнение на дузпи.

Трибуните на „Шюкрю Сарачоглу“ избухнаха в 11-ата минута, когато Себастиан Шимански подаде към Ирфан Джан Кахведжи, който овладя топката чудесно на границата на наказателното поле и с прекрасен удар прати топката в мрежата на гърците за 1:0.

В добавеното време на първото полувреме Шимански се свлече в наказателното поле на Олимпиакос, като ситуацията бе преразгледана с ВАР и бе преценено, че няма основания да се отсъди дузпа.

В заключителните десетина минути от мача двата отбора си размениха по едно добро положение. В 81-ата минута Доминик Ливакович спаси удар на Йоргос Масурас, а при ответната атака гол на Мичи Батшуай не бе зачетен заради засада.

До края на мача двата отбора решиха да не рискуват особено, като резултатът в общия резултат бе равен.

Така мачът влезе в продължения. В 103-ата минута Олимпиакос удари греда. След центриране на Константинос Фортунис, топката стигна до Висенте Ибора, който стреля с глава. Ливакович докосна топката, а след това тя срещна и десния му страничен стълб. Опасността остана пред вратата на домакините, но удар с глава на Давид Кармо бе изчистен пред голлинията от Александър Джику също с глава.

Фенербахче имаше своя шанс в 114-ата минута, когато Душан Тадич засече ниско подаване на Миха Заиц, но прати топката над вратата на Константинос Цолакис.

Олимпиакос остана с десет души на терена, след като в добавеното време на второто продължение Андреас Нтой бе изгонен с втори жълт картон.

До края на продълженията голове не паднаха и така мачът трябваше да се реши с дузпи.