София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Унгария порази Шотландия в сетния миг и запази шансовете си

"Маджарите" мечтаят за 1/8-финалите на Евро 2024 след драматична първа победа в група "А"

5 дниФутбол 49 Симеон Кисьов

Унгария победи с 1:0 Шотландия в последния си мач от група А на UEFA EURO 2024. Така "маджарите" запазиха шансове за класиране на осминафиналите, събирайки три точки. Унгария ще се надява да попадне сред най-добрите трети отбори и да продължи участието си на форума в Германия. Иначе "гайдарите" останаха четвърти и напускат турнира.

„Гайдарите“ поеха контрола в началото на срещата, задържайки топката повече. Шотландците обаче така и не създадоха нещо по-опасно пред вратата на Петер Гулачи.

Всъщност унгарците имаха повече положения, като те тръгнаха по-смело напред във втората част на полувремето. В 40-ата минута дойде и може би най-добрата възможност за „маджарите“. Доминик Собослай копна топката при изпълнение на пряк свободен удар и намери Вили Орбан, който стреля с глава. Ударът му обач прелетя над напречната греда.

Аржентинският главен съдия Фекундо Тейо имаше доста работа през първата част, като на моменти играта загрубяваше и той даде три жълти картона на футболисти на Унгария.

Второто полувреме започна с добра възжможност пред Роланд Шалай в 49-ата минута. Неговият удар обаче бе уловен без проблеми от стража на Шотландия Ангъс Гън.

Четири минути след това Анди Робъртсън успя да се пребори със съотборника си в Ливърпул Доминик Собослай и да му открадне топката. След това той продължи към Че Адамс, който в крайна сметка стреля от дистанция. Това бе първият удар на шотландския тим, но в графата неточни, тъй като топката прелетя над противниковата врата.

Второто полувреме, а и цялата среща бяха белязани от тежък инцидент с унгарския нападател Барнабаш Варга. Той пострада при центриране на Собослай, при което се сблъска с Ангъс Гън. Варга се стовари на земята във видимо много тежко състояние. Играчите около него веднага повикаха медицинския екип, който се забави. В крайна сметка националът на Унгария бе изнесен с носилка от терена.

В 79-ата минута имаше спорна ситуация, като "гайдарите" поискаха дузпа, след като Стюарт Армстронг, който се озова на чудесна стрелкова позиция, беше съборен в наказателното поле на Унгария. Реферът остави играта да продължи, а нямаше и намеса на ВАР.

Последните минути на мача бяха много силни за унгарците. Като в добавеното време Доминик Собослай пропиля отлична възможност, а малко след това Кевин Чобот получи в наказателното и от малък ъгъл успя да преодолее стража на Шотландия, но десния страничен стълб го лиши от попадение.