София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАКОНИТЕ СА ЗА ВСИЧКИ?

ПАК СЪБУДИХА ДУХОВЕТЕ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА. КОЙ?

9 годиниФенски статии 7 Телевизия Евроком

Нетипичното спокойствие около ЦСКА напоследък очаквано не продължи дълго. Отново актуален е въпросът за това в кое ниво на българския футбол ще участва тимът този сезон. Странен казус, при положение, че от сезона във "В" група вече изминаха няколко кръга, а "червените" са лидери с пълен актив. Вероятността за участие в "А" окръжна група обаче отново е на дневен ред поради нестихващите неразбории в Борисовата градина. Неразбории, причинени от грешното решение настоящото дружество да бъде поддържано на изкуствено дишане.

Всичко щеше да е далеч по-спокойно, ако по-рано хората, занимаващи се с "червения" клуб бяха взели единственото логично решение в случая - а именно да започнат начисто от най-ниското възможно ниво в този географски регион "А" окръжна.

Някакви фенове обаче скочиха. Наежили са се за пресконференцията на Борислав Попов. Пак БФС-то им е виновно. Някой щял да праща техният ЦСКА едно ниво по-ниско. И тук има нужда от пояснение. Не става дума за Сектор Г. Момчетата и момичетата от северната трибуна са изключително последователни и адекватни в разбирането си за това какво трябва да представлява идеята "ЦСКА". Доказаха го категорично в трудните последни месеци. Става дума едни други, интернет специалисти, подвизаващи се в секторите "А" и "В" на ст. "Българска армия". За тези е достатъчно да се каже само, че бяха сред най-големите защитници на човека, доубил ЦСКА след "Титан" - Александър Томов. За съжаление такива троянски коне в българския футбол колкото искаш.

Поради динамичната обстановка в ЦСКА са нужни няколко уточнения. За варианта "А" окръжна група първо заговори Васил Божков, когато същият бе помолен да вади кестените от огъня и да задържи жива по някакъв начин идеята ЦСКА след информацията за бъдещия фалит на клуба. На мнозина обаче този сценарий не се хареса. Най-вече заради фигурата на самият бизнесмен, чийто период начело на ЦСКА бе спорен. Сякаш "червената" общност се обедини по-скоро около името Гриша Ганчев. Най-малкото като нещо ново, като човек, който няма пръст в последните съсипнически управления на клуба. За да може Ганчев да влезе на "Армията" обаче трябваше да се действа нестандартно. Заради натиск от определени фигури в държавата, варианта две ЦСКА-та в "А" окръжна и надцакване с Божков за базите изглеждаше като обречена кауза за ловешкия бизнесмен - заради същите тези държавни фигури, на които със сигурност Божков е далеч по-симпатичен и удобен.

Така единствената вратичка, през която Ганчев можеше да се провре, за да се заеме най-сетне с бленувания "червен" клуб, бе агонизиращото настоящо дружество ПФК ЦСКА. Това изглеждаше налудничава идея, тъй като едва ли има друг клуб в света, който да с 30 милиона лева дългове и да участва във "В" група. Но в онзи момент друг ход нямаше. Сега обаче ситуацията е различна, а възелът една идея по-разплетен. Васил Божков се оттегли, роенето на ЦСКА-та бе пресечено. Ганчев има готов отбор, спортно-технически щаб и клубна структура, която функционира съвсем прилично. Тоест той единствен е готов да реагира на секундата и да се възползва от ситуацията. А тя му предоставя уникален шанс - едва едно по-ниско футболно ниво във футболната йерархия, което да елиминира 30 милиона дългове и протяжно влачени с години десетки дела и проблеми, на които не се вижда краят. Шанс, който веднъж завинаги да прекрати агонията на клуба и да му даде шанс да вдиша животворната глътка свеж въздух.

Противниците на идеята "А" окръжна веднага ще скочат с аргумента "загуба на титли и купи". Това, както изглежда, ще се окаже някаква "синя" мантра, целяща да спре именно най-добрия ход за ЦСКА. Защото не разбрах никой да попита къде са титлите и купите на новия Локомотив (София) и дали няма да се загуби легендата за Начко Михайлов и Никола Котков. Всъщност Локомотив е перфектният пример за това колко успешна идея е участието в "А" окръжна, а не живуркането във "В" група. Там с този ход елиминираха на секундата вредните елементи Касев и Льосков, натрупаните проблеми и песимизма. И сега Локомотив живее нов живот. Докато в ЦСКА за поредна година всичко се лутат в някаква половинчатост.

Другият основен аргумент "против" "А" окръжна вероятно би бил съдбата на "Българска армия", тъй като евентуално ново дружество няма да има договор за концесията на стадиона. Бъдещето на съоражението обаче така или иначе е изключително неясно и по-скоро мрачно. Крайно време е за него да се направи някакъв дебат с участието и на кмет, общинари и спортното министерство. И веднъж завинаги да стане ясно има ли вариант за нов стадион в парка или не. Ако отговорът е отрицателен то и това отвързва ръцете на Ганчев за ново начало. В Европа вече е практика новите стадиони да се строят в предградията, а около София парцели колкото искаш. Със спестените 30 милиона лева от дълговете, "червените" могат да се сдобият с прекрасен нов дом. В този си вид "Българска армия" не може да съществува още много и не е траен актив на ЦСКА. Като футболен клуб той трябва да намери някакво решение, тъй като спортната база е сред най-важните аспекти от развитието му и по цял свят вече са много напред в това отношение. Абсолютно същото се отнася за базата в Панчарево, където ситуацията е дори още по-плачевна.

Битието на ЦСКА може да стане кардинално спокойно единствено чрез решението ново дружество в "А" окръжна група. Схемата със синдика в настоящото е много несигурна, дори да мине успешно голям процент от задълженията ще останат, наказанията с отнемане на точки вече чукат на вратата, проблемите са един след друг. Шокиращо е, че "червената" общност сама не поиска клубът да започне начисто, а дори възнегодува срещу това. Крайно време е хората, свързани с този клуб, да помислят в перспектива, а не от този до следващия мач. Именно с такъв манталитет, те докараха ЦСКА до това дередже и е време да осъзнаят грешките. Защото иначе картинката ще се повтаря. И от това единственият губещ е самият клуб. Който няма повече време за губене и за да преживее истински катарзис първо трябва да изпие горчивата чаша до дъно.

 

АВТОР: Васил Хаджийски