София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заубер залага на зеленото и черното

Новият С44 е първият болид, разработен под ръководството на новия технически директор Джеймс Кий

3 месецаМоторни 23 Симеон Кисьов

Заубер представи в Лондон разцветката на новия си автомобил С44, с който ще участва в световния шампионат във Формула 1 през сезон 2024. След оттеглянето на Алфа Ромео швейцарският тим ще се състезава със собственото си име тази и следващата година преди да стане заводският отбор на Ауди за 2026.

Новата цветова схема залага на зеленото и черното, а новият автомобил С44 ще бъде каран за първи път в петък от титулярните пилоти на тима Валтери Ботас и Гуаню Джоу на шейкдауна, организиран от отбора на пистата до Барселона.

Новият С44 е първият болид, разработен под ръководството на новия технически директор Джеймс Кий, въпреки че работата по колата беше започнала, когато той се присъедини към тима през септември.

Според Заубер, С44 ще е с „агресивно преработен” аеродинамичен пакет и пулрод предно окачване – като при Ред Бул и Макларън, като идеята е, че и тези елементи могат да се използват за осигуряването на аеродинамична стабилност. Тимът планира сериозна програма за развитие на С44, като първите подобрения трябва да станат факт още в „първите състезания”.