София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

100 000 българи може да получат германска пенсия

Хора, работили в ГДР по време на социализма

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Българи, работили през комунизма в ГДР, също могат да кандидатстват през поделенията на българския Национален осигурителен институт Около 100 000 наши сънародници са активно осигурени в Германия и могат да получат немска пенсия. Това показват данните на германския осигурителен институт. Активно осигурен означава, че имат платени осигуровки за поне един месец и продължават да се осигуряват, съобщи пред в. “24 часа” Петер Шперле от германския осигурителен институт в Берлин. Той заедно с консултанти от Берлин и Хале бе в София тази седмица, за да консултират българи как могат да си получат германската пенсия.

Ако човек е работил там по-малко от 12 месеца, пенсията му се отпуска от България, като немският стаж се признава. При работа над 12 месеца се дава германска пенсия, обясни Шперле. Тогава българският стаж се ползва за признаване правото на пенсия, но размерът ѝ се пресмята само от внесените в Германия осигуровки. Съответно месеците стаж от Германия се броят за правото на пенсия в България, но не влизат при изчисляването на размера, обясни шефката на дирекция “Европейски регламенти и международни договори” на Националния осигурителен институт Мария Касърова. При стаж от 5 години в Германия се придобива право на пенсия. Възрастта, на която трябва да е човек обаче, е между 65 и 67 г. в зависимост от това през коя година е роден.