София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

13 български плажа са със син флаг

Димов и Ангелкова ще посетят пречиствателни станции на в морски градове

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министрите на околната среда и водите Нено Димов и Николина Ангелкова ще посетят пречиствателни станции и други обекти в Слънчев бряг, Несебър и Бургас, за да се запознаят на място с подготовката за летния сезон.

Вчера Димов и Ангелкова, участваха, заедно с вицепремиера Валери Симеонов , в среща във Варна с кметовете на морски общини. С концесионери на плажове и представители на фирми и организации обсъдиха готовността за предстоящия летен сезон.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви във Варна, че през целия летен сезон ведомството ще следи дали всички заведения по плажа и техните схеми са свързани със съответната канализационна система. Според нея това е една от основните причини за замърсяването на водите.

Ангелкова обясни, че тази година 13 плажа са със син флаг, което означава, че качеството на водата се повишава.

От своя страна Валери Симеонов заяви, че въпреки недоволството на собствениците на дискотеки и шумни заведения по Черноморието, от 23,00 до 7,00 часа трябва да се пази тишина. „Ако някой иска цяла нощ да озвучава, за да привлича клиенти, което да е за сметка на останалите почиващи туристи, това няма да бъде допуснато. Ще има недоволни, ще има спор, който ще продължава“, отбеляза вицепремиерът

Той посочи, че не изключва възможността споровете по тази тема със заведенията в комплексите да продължат, но изискването за спазването на "тихите" часове остава. Контрол ще има и няма да се допуснат нарушения и привличане на клиенти за сметка на почиващите, допълни Симеонов.

По думите му спокойствието на хората, живеещи наоколо не може да бъде заложено срещу печалбата на дискотеките.