София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

14 моряци загинаха при пожар в Черно море

Два танкера с втечнен газ се запалиха в Керченския проток

пропускане
5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Четиринадесет души загинаха при пожар на два кораба под танзанийски флаг в Черно море, в района на Керченския проток, съобщи ТАСС, позовавайки се на руските власти.

До момента съдбата на шест души остава неизвестна, 12 са спасени. Спасителните операции са прекратени, тъй като вече няма шансове да бъдат открити оцелели моряци, съобщават от Агенцията за морски и речен транспорт на Руската федерация. Вятърът в зоната на пожара е намалял и се очаква всички спасени моряци и телата на загиналите, да бъдат транспортирани до обяд на брега. Русия изпрати два буксира в Керченския пролив в помощ на  безпрецедентната спасителна операция по овладяването на огъня на двата танкера.

Пожарът избухна в понеделник на корабите "Маестро" и "Канди" в района на Керченския проток извън териториалните води на Руската федерация, по време на прехвърляне на гориво от единия на другия. Общо на борда на два кораба е имало 32-ма души - граждани на Турция и Индия.

Пожарът не представлява заплаха за другите кораби в района, заявиха пред ТАСС в Новоросийския морски спасително-координационен център.

Еколози предупредиха, че има опасност от изтичане на гориво в Керченския пролив. Това може да доведе до тежка екологична катастрофа. Общо на танкера е имало 4,5 хиляди тона гориво. По-рано бе съобщено за опасност от експлозия. Дали тази опасност все още остава, спешните служби на Черноморския регион не уточняват.