София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

15 сирийци загинаха при атака на коалиционните сили

Водената от САЩ коалиция бомбардира цели на ИДИЛ

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Най-малко 15 цивилни сирийци са загинали в събота при въздушно нападение на международната  коалицията, водена от САЩ, в Хаджин, Сирия, съобщи агенцията SANA, цитирайки информация на Сирийския център за наблюдение на човешките права. Сред жертвите има и деца.

Цел на атаката е била ислямската терористична организация ИДИЛ, но бомбардировката е засегнала и домовете на цивилни, които са били в близост до джамията "Халед Ибн Уалид". Повечето от мъртвите са жени и деца. Според очевидци броят на жертвите вероятно ще се увеличи, тъй като може да има трупове на хора и под развалините на сградите.

На 20 октомври в Хаджин загинаха 62-ма души по време на нападение от коалиционните военновъздушни сили. След това удари бяха нанесени и върху жилищни райони в близост до двете джамии, припомня ТАСС.

Самолетите на коалицията оказват въздушна подкрепа на арабско-кюрдските подразделения на Сирийските демократични сили (СДС), които водят настъпление срещу Хаджин, разположен на 110 км от провинциалния център Дейр аз Зур.

Броят на джихадистите от ИДИЛ, които се отбраняват в този крайграничен с Ирак район, е около 4000.

Според SANA коалиция, водена от САЩ, използва амуниции със забранен бял фосфор по време на атаките на това място на 13 и 29 октомври. Сирийското министерство на външните работи изпрати послание до генералния секретар на ООН, в което посочи, че използването на забранени видове боеприпаси е умишлено нарушение на международните закони и трябва да се квалифицира като военно престъпление.

Сирия поиска Съветът за сигурност на ООН да разследва агресивните престъпления, извършени от коалицията, водена от Съединените щати, и да сложи край на незаконното присъствие на американски и чужди сили на сирийска територия.