София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

17 града в България ще отбележат Световния ден на редките болести

Ще има събития в над 100 страни по света

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В 17 български града ще бъде отбелязан Световния ден на редките болести. Той е обявен за 29 февруари, но понеже годината не е високосна, ще се отбележи на 28 февруари. Сред държавите, където ще бъде отбелязан, са Китай, Япония, Канада, Бразилия, САЩ и други.
 
В страните членки на ЕС заболяване, което засяга по-малко от 1 на 200 граждани, се дефинира като рядко. Броят на хората, които страдат от редки болести, е близо 60 млн. души. В Европа те са около 25 млн. души. Много от заболелите са деца, но, за съжаление,само 5% от редките болести са лечими.
 
В България Денят на редките болести ще бъде отбелязан в 17 града (Сандански, Сливен, Стара Загора, Бургас, Шумен, Русе, Велинград, Радомир ,Варна, Кюстендил, Харманли, Враца, Радомир, Плевен, Пловдив, София). В знак на съпричастност с болните, участниците ще пуснат балони на надеждата, които символизират редките болести.
 
На 28 февруари от 13.00 часа пред Министерството на здравеопазването ще бъде почетен деня на редките болести. Организатори приканват гражданите да се включат в кампанията.