София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

2019 г. стартира процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Енергийният министър отговори на депутатски въпроси за изграждането на проекта

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Кабинетът има готовност да стартира процедурата по избор на инвеститор за изграждането на АЕЦ „ Белене“  в началото на 2019 година. Това обяви по време на изслушването си пред депутатите в парламента енергийният министър Теменужка Петкова  във връзка с Процедура по избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и възможности за структуриране на проекта.

До момента към строежа на атомната централа интерес са проявили китайска, френска и корейска компания. Разговори са проведени и с инвеститори от Черна гора.

Петкова обясни, че правителството търси възможност за реализация на този проект на пазарен принцип, без държавата да се ангажира допълнително с държавни  или с корпоративни гаранции, или със сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическата енергия от тази централа. Сред условията на кабинета по избора на инвеститор са, в изграждането на централата да участват над 30% български компании, цената на проекта да падне под 9 милиарда, а НЕК да има блокираща квота при вземането на важни решения.

„Правителството прави всичко необходимо, така че да може да намерим най-добрия вариант за оползотворяване на тези активи, които притежаваме и за реализацията на проекта на пазарен принцип“, подчерта  енергийният министър пред депутатите.

От ДПС изразиха съмнения, че ГЕРБ и правителството наистина искат да строят втората АЕЦ, а депутатите от БСП показаха недоволство, че 2,6 г. след арбитражното дело за атомната централа не се случва нищо.

И двете партии от опозицията се зачудиха как ще бъде привлечен сериозен инвеститор, при положение, че държавата ще има блокираща квота, а той ще е налял десетина милиарда.

Обединените патриоти пък се разцепиха по въпроса за АЕЦ. ВМРО и "Атака" подкрепят проекта, а НФСБ отново подходи скептично. Валери Симеонов пророкува, че ако стратегическият инвеститор се окаже руски, щял да продава на дъмпингови цени, да фалира АЕЦ "Козлодуй" и да ни съсипе енергетиката.

Министър Петкова на свой ред увери ДПС и останалите скептици, че кабинетът наистина иска да строи ЕЦ "Белене".