София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Светът се тревожи: Кои са основните рискове за стабилността през 2017 г.?

Тръмп и Путин оглавяват класацията за световен риск

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Основните заплахи за стабилността по света през 2017 г. са изборите в Европа и външната политика на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от годишно проучване, озаглавено "Справочник на песимиста", на което присъстват 146 анализатори, икономисти и стратези.
САЩ и Европа, бастиони на политическа стабилност в продължение на десетилетия, в момента са носители на политическите рискове за другите части на света, се казва в статията.
Излизането на Великобритания от ЕС и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ предизвикаха конвулсии на геополитическия небосвод тази година.
Най-голямата опасност в Европа през следващите години, според анализатори, е поредицата от избори в Европа, включително във Франция и Германия. Най-голямата причина за безпокойство от страна на анкетираните са Гърция и Полша.
Някои анализатори не изключват появата на правителствената криза в Италия.
Един по-внимателен анализ на отговорите показва, че много от запитаните се подготвят за възможността за предсрочни избори във Великобритания, посочва агенцията.
На второ място по степен на опасност според световните експерти е външната политика на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. В същото време 38% от анализаторите поставят бъдещите действия на Белия дом на първо място по степента на опасност.
Наскоро Тръмп беше признат за "най-големия риск за световната икономика", според проучване на аналитичния център на Oxford Economics.
Външната политика на руския президент Владимир Путин също е сред заплахите, заемайки трето място - такова становище беше изразено от почти 60% от анализаторите, в същото време действията на президента са определени като риск за глобалната стабилност от едва 16%.
Около 40% от експертите са класирали като основен риск за следващата година Brexit, около 22% - глобална кибервойна, около 15% - промяна на властта в Китай.