София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Здравните инспектори на протест

Искат по-високи заплати

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Здравните инспектори излизат на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Те настояват за достойно заплащане, както и за провеждане на структурни промени.
 
Според тях тези промени са наложителни, за да се компенсира 9 годишното подценяване на проблемите на заплащането на труда в Регионалните здравни инспекции.
 
Повишение на заплатите от 1 май 2018-та все пак ще има. При част от длъжностите в сектора ще достигнат 20%, но според недоволните това е недостатъчно.
 
Те искат  заплатите на служителите в РЗИ да се обвържат с икономически показател като средна или минимална работна заплата, за което в бюджета на РЗИ за всяка година да се предвидят средства, като се създаде механизъм за гарантиране недопускането на работещите в РЗИ системата да стъпят отново на нивото на минималната работна заплата за страната.
 
Освен протестиращите в София инспектори, протести ще има по места и в цялата страна, като служителите излизат в обедната си почивка, за да покажат съпричастност по темата.