София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР знае за изтеклите баджове на служителите си

Причината - забавена обществена поръчка

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„На мен ми се струва, че този клип е нагласен. Човекът е знаел, че полицаите нямат бадж“, това каза за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком вътрешният министър Валентин Радев по повод клипа в интернет, от който се вижда как един мъж, спрян за проверка от КАТ иска документи на полицаите, а служебните им карти се оказват със срок на валидност до 2016 година.

Министър Радев подчерта, че управата на МВР знае за изтеклите служебни карти на полицаите, но това е една обществена поръчка от 2015 година, която още не е реализирана. „Ние това го знаем и наистина той формално е прав. Това е една обществена поръчка, кояо е забавена поради някакви причини. Баджовете са удължени до края на шести месец 2018 година. Това е провокация, това е добър повод да си провериме редиците“, коментира вътрешният министър.

Той заяви, че след оперативна среща в понеделник ще може да каже колко полицаи са с невалидни баджове.

На въпрос на Сашо Диков кой е измислил идеята за „заседание с едно око“ по повод ранената полицайка от бомбичка по време на дербито между ЦСКА и Левски, Радев заяви, че идеята за превръзка на очите е била лично негова. „Съжалявам, ако е била идиотска, но бях емоционален. На срещата го нямаше Боби Михайлов. Бях замислил да накарам всички да заседават поне 5 минути на едно око, за да видят какво се е случило на това момиче“, обясни вътрешният министър.

От своя страна създателят на клипа, който поиска картите на проверяващите го полицаи - Михаил Душев, каза пред Сашо Диков, че хората трябва да знаят и да си търсят правата си, „а полицаите да знаят, че не излизат на работа, а да служат на народа“.