София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

56% от каталунците смятат референдума за автономия за незаконен

Той е планиран за 1-и октомври

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

По-голямата част от жителите на Каталуния смятат, че референдумът за независимост, който ще определи автономията на областта, е незаконен, съобщава вестник „Ел Паис“.

Допитването е планирано за 1-и октомври. Според проучване, проведено сред населението в района, 56 % от каталунците, че предложението за независимост няма как в този си вид да се счита за законно и юридически подкрепено.

На противоположното мнение са 38% от респондентите. Всеки осми анкетиран мисли, че отговорност за нарасналите сепаратистки настроения в Каталуния, се дължи на министър-председателя на Испания Мариано Рахой.

По-рано парламентът на Каталуния одобри два закона, които от гледна точка на Мадрид са незаконни. Първият е за утвърждаване на каталунските власти, който дава правото без референдум да бъде обявена независимост. Вторият регулира излизането на автономията от състава на Испания, в случай на спечелване на референдума. Това ще доведе до разрив между поддръжниците и кралството.