София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

7 милиона души гласуват срещу Мадуро

Вотът е символичен

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Повече от 7 милиона души са гласували в свикания от опозицията референдум срещу политиката на президента на Венецуела. Вотът е символичен и е насочен срещу плановете на Николас Мадуро да промени конституцията.
Най-малко един човек е бил убит, а трима са ранени при стрелба пред избирателна секция в столицата Каракас.

Припомняме ви, че контролираното от опозицията национално събрание на страната беше щурмувано от привърженици на правителството. Демонстрантите обкръжиха с бухалки и пръчки народните представители и скандираха лозунги в подкрепа на президента Мадуро. Членове на националната гвардия се намесиха и помогнаха на депутатите да се укрият. Няколко човека са леко пострадали. Повече от 350 души, сред които политици, журналисти и гости са били блокирани в сградата. Опозицията настоява за избори и оставка на социалистическото правителство.

Сградата на Върховния съд в Каракас е бе нападната от хеликоптер. Там бе хвърлена граната, но не експлодира. След това машината прелетяла и над сградата на Министерството на вътрешните работи. Пилотът на хеликоптера се оказал полицейски служител, който призовал за бунт срещу тиранията на президента Николас Мадуро. 

Протестите в страната продължават вече няколко месеца, а в последните 3 месеца загинаха около 100 души.