София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

7000 афганистанци влезли у нас нелегално от януари

Мигрантите могат да бъдат върнати обратно в страните-граници на ЕС

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Най-малко 7000 афганистанци са нахлули нелегално в страната от началото на годината досега.

Това сочи справка на Държавната агенция за бежанците.

Общо мигрантите влезли в България от началото на годината до сега са 16 000.

По-малко от 2000 от тях са сирийски граждани.

Най-голям брой мигранти, пристигащи в страната са от Ирак и Пакистан.

Справката показва още, че за миналия месец 57 процента от искащите закрила са мъже, 32 на сто деца и 11 процента – жени.
Едва 4 процента от тях имат висше образование.

Във връзка с наплива на мигранти у нас, независимият кандидат за президент Пламен Орешарски коментира, че премиерът Борисов е закъснял с охраната на границите и е позволил България да бъде залята с мигранти.

Румяна Бъчварова пък нарече коментарите, че предстои „промяна на етническия състав на нацията“ са чиста спекулация, и че 2 години са достатъчен период да могат бежанците да се интегрират в обществото.

В началото на октомври Европейската комисия финализира споразумението, според което се отпускат на България 108 млн. евро.

Сумата ще бъде използвана за справяне с миграционния натиск по границите на страната.

В началото на този месец от Европа заговориха, че може да се стигне до момент на връщане на бежанците към страни от съюза, в които са стигнали първо. Най- застрашени от това решение ще бъдат страните от външната му граница – България и Гърция.

Това зависи от връщането в сила на Конвенцията от Дъблин.

Въпросното европейско правило дава право на дадена страна да върне мигрантите, които се намират на нейна територия, в първата държава, в която те са потърсили убежище. въпросът ще бъде обсъден на среща на върха в края на месеца.