София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

73% одобряват думите на Каракачанов за ромите

Според 12% репликите на вицепремиера застрашават етническия мир

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Невиждано висока подкрепа за репликите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод ромите, произнесени след побоя на български военнослужещ в пловдивско село Войводиново. тогава той заяви пред журналисти цитирам "Циганите в България станаха изключително нагли."
 
Именно тези думи на вицепремиера оказва се събират 73% одобрение в страната. това сочат резултатите от проведено телефонно проучване от агенция "Барометър България" в периода 12-14 януари.
 
На противоположното мнение, че репликите на Каракачанов застрашават етническия мир са малко над 12 % от анкетираните, а  близо 15 % нямат мнение по темата.
 
Според  част от анализаторите, данните показвали, че  обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона.
 
Припомняме, че именно тези думи на Каракачанов предизвикаха силното възмущение на неправителствени ромски организации, като беше сезирана и Комисията за защита на дискриминацията, а вчера пред министерски съвет роми организираха и протест с искане военният министър и вицепремиер да се оттегли от заемания от него пост или поне да се извини. И, докато част от ромите протестираха, срещу него, Каракачанов прие в ръководеното от него ведомство деца от малцинствата за "Васиилца", а след това заяви, че няма за какво да се извинява.