София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

772 млн. лв. просрочени задължения събра НАП София

Сумата е от данъци и осигуровки от януари до юни 2016 г.

8 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Териториална дирекция на Национална агенция за приходите в София събра над 772 млн. лева просрочени данъчни задължения и осигуровки от 1 януари до 30 юни 2016 г. Събраните средства са с 40 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

По-голямата част от длъжниците плащат доброволно сумите в просрочие. Регистриран е ръст от 18,4 % на доброволно събраните суми от просрочени задължения спрямо 2015 г.

Над 684 млн. лв. са събрани като доброволно изпълнение на закъснелите плащания към Териториалната дирекция София. Принудително събраните суми чрез продажби и запориране на банкови сметки са под 13% от общата стойност на събраните просрочени задължения.

От бюрата на приходната агенция прилагат различни мерки за доброволно приканване на длъжниците, чрез обаждане по телефона, изпращане на електорнни съобщения и провеждане на срещи с длъжници с просрочени вноски. Целта е избягване прилагането на принудителни мерки.

На 545 предприятия е разрешено да изплащат дължимите суми и лихви на части, след предоставяне на необходимите обезпечения. На разположение на дружествата остават активите, нужни за извършване на основната дейност на предприятието и оборотни средства, за да продължат да работят активно и да генерират приходи.

Спрямо лицата, които не спазват законоустановените срокове, публичните изпълнители на Териториалната дирекция в София предприемат действия за принудително събиране на задълженията.