София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

9 загинали и един с опасност за живота след катастрофата край Микре

Понеделник ще бъде ден на траур в Перник

6 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

Стабилно е състоянието на настанените в ловешката болница след катастрофата на пътя София – Варна, край село Микре.

Десет от най-тежко пострадалите са транспортирани в болници в Плевен и София. Една от пострадалите жени е с опасност за живота, съобщи директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. С нея в болницата има още двама от пострадалите.  „Най-тежко пострадалата е с реална опасност за живота. Беше в шок. Много тежък транспорт са имали колегите. През това време се е налагало кръвопреливане, медикаменти за поддържане на кръвното налягане. Постепенно жената е извън шока, но така или иначе си остава в тежко състояние, с реална опасност за живота“, каза пред БНР проф. Мутафчийски.

Припоняме, че вчера девет човека загинаха и 18 бяха ранени при челен сблъсък на пътнически микробус и товарен автомобил край село Микре. Шестима загинаха на място.

Микробусът е с пернишка регистрация, превозвал е хора със зрителни увреждания, които са били на обучение. Прибирали са се към Перник. Сред загиналите е и шофьорът на микробуса. Пострадали са и шофьорът, и спътникът му, пътували в камиона.

Причините за катастрофата все още се изясняват. Според прокуратурата, микробусът е навлязъл в насрещната лента за движение.

Кметът на община Перник Вяра Церовска каза, че ще бъде осигурен необходимият транспорт за загиналите и ранените, а в понеделник, в Перник, ще бъде обявен ден на траур.

В района на село Микре често стават пътни произшествия.