София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бившият румънски външен министър Адриан Северин отива в затвора

Присъдата е 4-годишна и е окончателна

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Адриан Северин, бивш евродепутат и министър на външните работи на Румъния, е осъден на четири години затвор за търговия с влияние и приемане на подкуп, гласи окончателното решение на Висшия касационен съд в Румъния, огласено в сряда (16 ноември), предава Independent Balkan News Agency.

Тъй като решението на съда е окончателно, Северин отива в затвора. Последните изслушвания по делото бяха проведени в понеделник. Тогава политикът заяви на съдиите, че делото е политическо.

Прокуратурата искаше по-строга присъда от шест години и шест месеца за вземането на подкуп и пет години за търговия с влияние.

Северин беше министър на външните работи на Румъния от декември 1996 до декември 1997. Той беше депутат в Европейския парламент от 2007 година от листата социалдемократическата партия (бивши комунисти). През 2011 година журналисти от „Сънди таймс“ го заснеха със скрита камера как иска подкуп, за да подкрепи законодателни изменения.

Тогава Северин беше изключен от групата на социалистите в Европейския парламент, чийто заместник-председател беше и му беше отнет депутатският имунитет.