София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ако „Струма“ не бъде почната до 2019-а, ще се връщат пари

Трасето от Крупник до Кресна трябва да бъде завършено до края 2023-а

7 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Лот 3.2 от магистрала „Струма“ (от Крупник до Кресна, 21 км) трябва да бъде построен най-късно до края на 2023 година, в противен случай ще се наложи България да връща пари от еврофондове дори за вече построени отсечки от магистралата.

Това съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Изграждането на магистралата от Крупник до Кресна трябва да започне най-късно през пролетта на 2019 година, иначе и по този пункт България ще трябва да връща пари.

Според инж. Глосов предложението трасето за Гърция да преминава по съществуващия път Е-79, а за София да е по нов терен е икономически най-изгодно и технически най-лесно за осъществяване.

За 11 септември е насрочено обществено обсъждане на проекта в общините Симитри и Кресна.

Индикативната стойност на варианта на трасе с разделяне на посоките на движение е около 1 млрд. лв. Между двете платна ще има шест пътни връзки, средно през 3 километра, с което ще се осигури безопасен и удобен достъп на хората от региона до автомагистралната отсечка. Ще се построи и обходен път на Кресна и интензивния транзитен трафик ще бъде изведен извън населеното място, посочи още Глосов.