София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Алтернатива за Германия“ обяви, че ислямът противоречи на християнската култура

Партията проведе свой конгрес в Щутгарт

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Алтернатива за Германия“ проведе в събота и неделя свой конгрес, на който се обяви срещу исляма. Партията прие предизборна програма, в която се казва, че ислямската религия противоречи на конституцията и християнските традиции на Германия.

От партията искат забрана за издигането на минарета, на публичното призоваване на вярващите към молитва и на носенето от жените на прикриващи цялото лице облекла.

Според последните социологически проучвания „Алтерантива за Германия“ има подкрепата на 14 % от германските избиратели и ако се запазят тенденциите, вероятно няма да има проблеми да прескочи 5-процентната бариера за влизане в парламента на изборите догодина.

В Германия има около 5 % мюсюлмани, повечето от тях – гастарбайтери от Турция и тяхното потомство и по-голямата част от тях се смятат за интегрирани в обществото. Напоследък обаче съставът на мюсюлманите се променя с идването на нови имигранти от Африка и от Близкия изток.

Конгресът на „Алтернатива за Германия“ започна в събота в Щутгарт с протести на леви активисти, при което около 500 души бяха арестувани и имаше ранени полицаи.