София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Андрей Ковачев: Трябва да има ефективни механизми за връщане на мигрантите

Според евродепутата Дъблинският регламент трябва да бъде променен

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Страховете на европейците за физическата им сигурност ще определят тенденциите в европейската политика, смята евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. В предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Ковачев каза, че докато няма ефективни механизми на връщане на мигрантите, които не отговярат на критериите за приемане, ще продължат спекулациите с бежанската криза.

Почвата за подхранване на страховете, включително и в България, е много благодатна, коментира евродепутатът. Той се обяви за промяна на Дъблинския регламент, който предвижда мигрантите да бъдат връщани в страната, в която първо са влезли, за да може тежестта да бъде по-справедливо разпределена.

„В Европа живее около 7 % от населението на света, но континентът произвежда над 20 % от брутния вътрешен продукт на планетат“, подчерта Ковачев и добави, че в момента основната цел е ЕС да остане конкурентен и да посреща проблемите и заплахите като едно цяло.

50 % от социалните плащания в света се дължат на ЕС, каза още евродепутатът и според него това прави Европа притегателна за другата част на света.

В Европа се живее по-добре, отколкото в другите части на света и ние трябва да запазим това, каза Андрей Ковачев.