София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ангелкова: Лято 2017 ще е по-успешно от миналогодишното

Потвърждават се прогнозите за 7-10% ръст

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лято 2017 г. ще е по-успешно в сравнение с рекордната 2016-а. Потвърждават се прогнозите за 7-10% ръст на годишна база. Това показва устойчива тенденция в сектора, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за bTV.

По казуса Калиакра министърът подчерта, че е много важно да се намери решение на тази ситуация, стартирала преди години при управлението на Станишев. Тя заяви, че с усилията на премиера Борисов и министър Нено Димов и в сътрудничество с Европейската комисия се търси балансът, с който да се опази околната среда, но и да бъдат удовлетворени исканията на собствениците в региона.

Министър Ангелкова акцентира, че е много важно как искаме да се определим като туристическа дестинация. В партньорство с останалите институции ще гарантираме безпроблемен сезон. Затова с промени в Закона за туризма се подготвя ясна регламентация на статута на националните курорти и на функциите на туристическата полиция. За Лято 2017 са командировани по Черноморието над 900 служители на МВР. Анализите показват, че по-голямата част от чужденците у нас идват за семейна почивка.

Министър Ангелкова акцентира върху постоянните проверки, които туристическата администрация прави особено по отношение на морските плажове. Извършват се геодезични заснемания на свободните зони, следят се и разрешителните за водните коридори, чистотата и достъпът до ивиците, за да се установи дали се спазват изискванията. Към момента има „кандидати“ за прекратяване на техните договори за наем или концесия, защото са факт драстични нарушения, каза министърът.