София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арабската лига иска Тръмп да анулира решението си за Ерусалим

Организацията го определя като нарушение на международното право

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

САЩ трябва да анулира решението си, с което признава Ерусалим за столица на Израел. За това призова Арабската лига, като предупредиха, че действието на Доналд Тръмп е опасно нарушение на международното право. предаде АП. Според външните министри на влиятелната организация, решението няма юридическа тежест и е невалидно. Те посочват, че решението на Тръмп лишава САЩ от ролята на спонсор и посредник на близкоизточния мирен процес.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт заяви, че действията на Доналд Тръмп са подкопали „арабското доверие“ в президентската администрация на САЩ и са спомогнали да се „легализира израелска окупация“ на Палестина.

Всички страни-членки на организацията се събраха на извънредната министерска среща в Кайро. Представителите им призоваха международната общност да признае държавата Палестина със столица Източен Ерусалим, поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридически ефект.

Арабската лига ще се събере отново до месец, за да обсъди ескалацията на напрежението в региона.