София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха шефа на „Ауди“

Обвинения в измама по аферата „Дизелгейт“

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Рупърт Шадлер - Изпълнителният директор на германския автомобилен производител "Ауди" е бил арестуван в Мюнхен във връзка с разследването по аферата "Дизелгейт". Прокурори разследват "Ауди" за продажбата на дизелови коли в САЩ и Европа, съдържащи софтуер за измама на властите, следящите емисиите, изхвърляни от автомобилите.  

"Ауди" са обвинени, че са продали най-малко 210 хил. дизелови автомобили, оборудване с измамен софтуер в САЩ и Европа, започвайки от 2009 г. Луксозният автомобилен производител също така е разследван за твърдения за измама и незаконно рекламиране на продукта.

Германските медии съобщават, че Рупърт Щадлер е бил задържан по обвинение в измама.Германският автомобилен производител и компания майка на "Ауди" "Фолксваген" потвърдиха за задържането. Щадлер беше разследван от няколко месеца за злоупотреби в скандала за измамите с емисиите във "Фолксваген". Преди седмица беше извършен и обиск в дома му. "Заповедта за арест е заради укриване на доказателства", съобщава прокуратурата в Мюнхен. Щадлер обаче отрича каквото и да е участие в аферата. Той е част от Фолксваген-Ауди от 1994 г. и заема висшето мениджърско място в Ауди от 2007 г.

Скандалът Дизелгейт избухна през септември 2015 г.. „Фолксваген“ призна, че почти 600 000 коли, продадени в САЩ, са били оборудвани с устройства, които разбират кога се извършва тест за вредни емисии и ги намаляват, за да влязат в норма. Компанията обяви, че такъв софтуер е бил инсталиран на около 11 млн. коли по света.