София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без прогноза за времето: Синоптиците на протест

Искат повече средства, за да изпълняват задълженията си

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Синоптиците от Националният институт по метеорология и хидрология излязоха днес на протест. Те настояват за повече финансиране, за да могат да изпълняват задълженията си.

Протестиращите искат оставката на зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов, който по думите им не е разпределил правилно отпуснатата бюджетната субсидия на БАН за 2018 г.

Синоптиците настояват до 02.07.2018 г. да им бъдат предоставени недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността на Националната хидрометеорологична служба именно като такава.

„Обръщаме се към Народното събрание на Р. България с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. Не желаем повече да бъдем използвани като „рекетьор“ срещу българското правителство“, посочват протестиращите.

До 9 юли парите, отпуснати за НИМХ свършват и ще започне поетапно изключване на звената, алармира синоптикът Анастасия Стойчева. Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски решението на проблема е дейността на НИМХ да бъде изведена на отделен ред в бюджета на БАН. Това е договорено на среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Очаква се от следващата година субсидията за Академията да бъде утвърдена по дейности, сред които и тази по метеорологично обслужване, съобщиха от просветното ведомство. Засега синоптиците няма да спират прогнозите си, освен ако не бъдат принудени да го направят, увери Анастасия Стойчева.