София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бг-приказка за корупция,арест на журналисти и румънски дипломат

Страховити разкрития в предаването „ЕвроДикоф“

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

В предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком главният редактор на сайта "Биволъ" Асен Йорданов направи потресаващи разкрития за ареста на журналистите Димитър Стоянов и Атила Рисо, докато са правили разследване за горене на документи , разкриващи мащабна корупция.

„Това, което публикувахме за едрата корупция, за стотици милиони и милиарди източени евросредства и средства от държавния бюджет , е само част от поредица от разследвания, които ще излязат в „Биволъ“. Тук знаковото е, че за първи път, с неопровержими доказателства, излизат данни за чудовищна корупция, в която участват фирми, които са едни от активните играчи през последните години в сферата на обществените поръчки и които гравитират около голямата строителна компания „Джи пи груп“ и която по неофициална информация има връзки с „Лукойл“, разказа Асен Йорданов.

Той подчерта, че уличаващите документи, до които са се добрали от „Биволъ“, все още не са публикувани, но те разкриват конкретни лица, конкрети суми за подкупи, конкретни суми за комисионни и др. „Всичко е доказуемо и валидно, но най-уличаващите документи се обработват в момента“, обясни Йорданов.

Той съобщи, че след тяхното разследване от „Джи пи груп“ за запонали да изнасят от офисите си компютри и документи, което, по думите му, е опит за заличаване на следи.  „По наше наблюдение не бяха предприети действия за прекратяване изнасянето на документи, а напротив – вчера са изнасяли документи и от тайния офис на една от консултантските фирми, през която са минавали голяма част от паричните траншове“, разказа Асен Йорданов.

Още от разкритията на журналистите от „Биволъ“ гледайте в предаването на Сашо Диков.  

http://eurocom.bg/shows/video/evrodikof/7917