София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БХК ОТСТРАНИ НОМИНАЦИЯТА СИ ЗА „ЧОВЕК НА ГОДИНАТА“

ДЖОК ПОЛФРИЙМАН ИЗЛЕЖАВА 20-ГОДИШНА ПРИСЪДА

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Българският хелзински комитет взе решение индивидуалната номинация на австралиеца Джок Полфрийман да бъде отстранена, като номиниран да остане единствено Българското затворническо сдружение за реабилитация, съобщиха от организацията.
От комитата коментираха, че в сдружението членуват много хора, посветили се да помагат на лишените от свобода, защитавайки правата им и насърчавайки тяхното превъзпитание. От организацията добавиха още, че номинацията на Полфрийман е била базирана изцяло на дейността му като активист за правата на затворниците и не е имала цел да омаловажи престъплението му.
Припомняме, че номинацията на австралиеца, който излежава присъда заради убийството на студента Андрей Монов, предизвика силно обществено недоволство. Десетки граждани се събраха пред сградата на Българския хелзински комитет в четвъртък, за да изразят възмущението си. Директорът на комитета обаче заяви, че номинацията няма как да бъде премахната, тъй като ще наруши принципа да не се дискриминират хора.