София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Бягане за равенство“ разедини столичани

Събитието беше организирано от София прайд

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Събитието „Бягане за равенство“, провело се в столичния парк „Заимов“, чиято основан цел беше да информира обществеността за  СПИН и ХИВ, предизвика противоречиви реакции, както сред разхождащите се в парка, така и в социалните медии.
 
Причината за нееднозначните оценки е фактът, че мероприятието е организирано от  София прайд и че сред тичащите двойки, участниците във които бяха завързани с лента един за друг, с цел демонстрация на екипна работа, преобладаваха  еднополовите такива.
 
Негативни коментари предизвика и информацията, че събитието е съфинансирано от Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столичната община. В бягането се включи и Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура от същата община, която обясни, че проявата е кандидатствала по обичайния ред за одобрение на проекти, откъдето е получила 2660 лева.
 
Сред изразилите недоволство към изявата е и писателят и драматург Александър Урумов, който обясни, че приема хората с различна сексуална ориентация, но не одобрява публичните им прояви, а още по-малко, това да ги подкрепя обществена институция като Столичната община.