Гледай
на живо

Бившият директор на НДК се изправя пред съда

Обвнинен е за присвояването на над 3 млн. лева

Бившият директор на НДК Мирослав Боршош се изправя пред съда. По-късно днес с разпоредитилно заседание в Софийски градски съд ще се постави началото на процеса срещу него и бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.
 
Повдигнатите обвинения срещу двамата са за безстопанственост и длъжностно присвояване в особено големи размери. Според държавното обвинение във времето, през което те са начело на ръководството на Националния дворец на културата, са сключвали неизгодни сделки и по този начин са  присвоили над 3 милиона лева. Искът е внесен в Софийския градски съд (СГС) по пет члена на Наказателния кодекс.
 
Точната сума, с  която според  прокуратурата двамата обвинени са се разпоредили неправомерно възлиза на 3 431 146. Тези средства според държавното обвинение са били разходвани нецелево. Те са част от 17 млн. лева, отпуснати с решение на Министерския съвет от 3 август 2017 г.  за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.