София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов дава 43 млн. от българския данъкоплатец за „Дупката“ на Гергов

Скандалното решение дава възможност на управата във Варна да реализира сделката за ЦУМ

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

На днешното си правителствено заседание министрите решиха да отпуснат на община Варна допълнителен трансфер на стойност 43,2 млн. лв. за разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проблемът в централната част на град Варна е така нареченият имот „Дупката“, който е собственост на бизнесмена Георги Гергов.

Преди дни варненските общинари гласуваха общината да придобие дружеството ЦУМ-Варна, чийто актив е въпросният терен от 2915 квадратни метра. Пет дни по-късно вече има правителствено решение и местната управа разполага с нужната сума, за да реализира сделката. От общината съобщиха, че по време на заседанието главният архитект Виктор Бузев направил емоционално изказване пред съветниците. Според него тази територия в града е безценна.

Гергов е бизнесмен от БСП, който е едни от водачите на вътрешнопартийната опозиция срещу Корнелия Нинова. Той е собственик на столичния ЦУМ и на пловдивския хотел Санкт Петербург.

Т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. „Княз Борис I”, ул. „Княз Ал. Батенберг”, ул. „Архимандрит Филарет” и ул. „Воден”. Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ.

В процеса на работа обаче са били открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. По време на днешното заседание бе изказано мнението, че ако Община Варна стане собственик на терена, разкопките ще могат да продължат и не е изключено да бъдат открити и други уникални находки.