София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов и Путин обсъдиха енергииното сътрудничество между страните ни

Двамата са провели телефонен разговор

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин обсъдиха днес в телефонен разговор енергийното сътрудничество между двете държави.

В прессъобщението, разпространено от Кремъл, се казва, че по инициатива на българската страна се е състоял телефонен разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и премиера на Република България Бойко Борисов.

По време на разговора са били обсъдени въпроси на двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и в енергийната сфера, допълниха още от пресслужбата на Кремъл.

Посочва се още, че по време на разговора между двамата лидери са били разгледани и въпроси, засягащи международната политика. Последният разговор между Борисов и Путин се състоя в началото на август, по време на който беше договорено двете държави да засилят сътрудничеството си в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Последната среща на съпредседателите на комисията се състоя на 16 септември във Варна. В сферата на енергетиката един от основните въпроси между Русия и България е нереализираният проект за газопровода „Южен поток“.

Той трябваше да бъде построен по дъното на Черно море и да прекарва газ от Русия през България, Балканите и Италия. След препоръка на Европейската комисия към страната ни, проектът беше замразен през 2015 г., се отбелязва още в съобщението на пресслужбата на Кремъл.